De kanshebbers voor de Theater van het Jaar Prijs 2015 zijn Theaterhotel Almelo, Chassé Theater (Breda), Schouwburg Amphion (Doetinchem), de Goudse Schouwburg, de Rijswijkse Schouwburg, Theaters Tilburg, Theater De Leest (Waalwijk), het Zaantheater (Zaandam) en de Zwolse Theaters. De prijs wordt uitgereikt op het 15-jarig jubileum van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) op 11 januari 2016 in het Beatrix Theater in Utrecht.

Dit jaar is in de beoordeling extra gelet op de wijze waarop theaters bestaand en nieuw publiek proberen te binden en daarvoor partnerships aangaan met producenten en andere partners. ‘Daarnaast hebben de leden gekeken naar de passie voor het theatervak dat de theaters uitstralen, de professionaliteit van de organisatie en de kwaliteit van het programma’, aldus voorzitter Erwin van Lambaart.

De VVTP reikt de Theater van het Jaarprijs sinds 2010 uit. Vorig jaar won het Parktheater in Eindhoven. De leden hebben alle theaters in Nederland beoordeeld aan de hand van verschillende criteria op het gebied van communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent.

Foto: Chassé Theater Breda