De komende editie van de Nederlandse Dansdagen (NDD) in oktober wordt een geheel digitale editie. Dat kondigde het festival begin deze week alvast aan. ‘De onzekerheid rondom de coronamaatregelen dwingt het festival om keuzes te maken’, zegt directeur Ronald Wintjens.

Aan de keuze om nu al te besluiten geen live festival te organiseren in oktober liggen financiële en praktische redenen ten grondslag. Maar het belangrijkste is de volksgezondheid. ‘Wij voelen een grote verantwoordelijkheid om de veiligheid van ons publiek, onze dansers en onze gasten die we vanuit binnen- en buitenland een paar dagen naar Maastricht halen, te kunnen garanderen. Die garantie kunnen we (nu) niet bieden’, schrijft Wintjes in een persbericht.

Annuleren was volgens Wintjes geen optie. ‘De Dansdagen wil garanderen dat ze er in oktober zijn voor haar publiek en tonen wat de danssector te bieden heeft. En dat is veel!’ Het digitale podium heeft volgens hem ook voordelen: ‘Het stelt ons in staat om publiek in heel Nederland, maar zeker ook internationaal, te bereiken.’ Het plan is om het digitale podium zelfs de komende jaren als vaste nieuwe locatie aan de huidige locaties en theaters toe te voegen.

Het thema van de komende festivaleditie is #dansmetmij. ‘Dans wordt dichterbij gebracht, thuis bij het publiek, om juist de afstand te verkleinen en dichtbij te komen. Misschien wel dichterbij dan ooit.’

Het digitale festival trapt af met de Avond van de Nederlandse Dans op 1 oktober 2020. Het complete festivalprogramma wordt 24 augustus bekendgemaakt.

Foto: Bob van Dantzig, The Third Space van Bureau Europa, Nederlandse Dansdagen en Krisztina de Châtel