Op 7 juni jl. zijn de Tony Awards uitgereikt in New York, de belangrijkste theaterprijzen voor Broadwayproducties. Maar liefst drie winnaars zijn binnenkort met nieuw werk in Nederland te zien: Christopher Wheeldon, Sam Gold en Simon Stephens. 

De Tony Award voor beste choreografie ging naar Christopher Wheeldon, voor An American in Paris, die vier awards won. De Britse choreograaf werkt momenteel bij Het Nationale Ballet aan nieuw werk voor het programma Cool Britannia, dat op woensdag 17 juni in première gaat in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

De Britse toneelschrijver Simon Stephens won de Tony voor beste toneelstuk voor zijn bewerking van Mark Haddons roman The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Stephens schreef voor Eelco Smits bij Toneelgroep Amsterdam de monoloog Song from Far Away (Nederlandse première in augustus).

Regisseur Sam Gold won de Tony Award voor beste musicalregisseur voor Fun Home. De musical was met vijf awards de grootste winnaar. Gold maakt komend seizoen zijn regiedebuut bij Toneelgroep Amsterdam met de voorstelling Glazen speelgoed (première in november).

Foto: Christopher Wheeldon neemt Tony Award in ontvangst