Vijf Nederlandse theaterauteurs gaan op promotietour naar Berlijn en Bochum. Dutch Performing Arts organiseert er dit voorjaar speciaal voor hen een tweedaags festival onder de titel THEATERTEXT NL: neue Stimmen aus den Niederlanden. Geselecteerde schrijvers zijn Magne van de Berg (De lange nasleep van een korte mededeling), Sophie Kassies (Genesis), Joachim Robbrecht (Crashtest Ibsen: Volksvijand), Frank Siera (Spraakwater) en Alex van Warmerdam (Bij het kanaal naar links).

De reis moet een extra impuls geven aan de uitwisseling met de Duitse theatermarkt. In beide steden zal een gemengde cast van Nederlandse en Duitse acteurs drie vertaalde theaterteksten in een geënsceneerde lezing presenteren. Deze worden voorbereid in samenwerking met het Nationale Toneel en Theater Utrecht. Ook is er een breder programma voor expertisebevordering en uitwisseling.

Het project is geïnitieerd door toneelschrijfster Lot Vekemans. Voor de selectie van teksten stelde zij een redactie samen van toneeltekstkenners die bekend zijn met de Duitse theatermarkt: dramaturgen Florian Hellwig en Paulien Geerlings, vertaalster Eva Pieper, actrice Jose Kuijpers en regisseuse Maaike van Langen. In aanmerking kwamen alle toneelstukken van Nederlandse bodem uit het nieuwe millennium die nog niet eerder in Duitsland in het Duits werden opgevoerd en van auteurs die nog geen plek in de Duitse theaterwereld hebben verworven.

De redactie heeft voor deze editie besloten zich te richten op toneelteksten voor het volwassenen theater. Het streven is in de toekomst nog een aparte selectie te maken voor jeugd- en jongerentheater.

De festivals vinden plaats op 13 en 14 januari 2017 in Berlijn en op 11 en 12 februari 2017 in Bochum.

Foto Genesis, gespeeld door het Nationale Toneel: Kurt Van der Elst