Bij de uitreiking van de Premios Max, de Spaanse podiumkunstenprijzen, is de Nederlands-Spaanse coproductie La Reina del Metal van Vanesa Aibar en Eric Monfort uitgeroepen tot beste dansvoorstelling van het jaar. De theaterprijzen werden gisteren uitgereikt in het Fallastheater in Cádiz.

La Reina del Metal (De koningin van het metaal) is een coproductie van Aibar/Monfort, de Flamenco Biënnale Nederland, Agencia Andaluza de Instituciones Culturales en drie andere Spaanse instellingen. De wereldpremière was in januari tijdens de Flamenco Biënnale in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Het was festivaldirecteur Ernestina van de Noort die in 2019 de Spaanse flamencodanseres Vanesa Aibar (1983) en de in Nederland wonende Spaanse multipercussionist Enric Monfort (1977) voor het eerst samenbracht. Het klikte meteen en tijdens de lockdown ontwikkelden ze een virtuele miniversie van La Reina del Metal. Op verzoek van Van de Noort maakten ze er voor de IX Flamenco Biënnale een volledige voorstelling van.

Foto: Gunther Bauer