Het Nederlands Dans Theater heeft bezwaar gemaakt tegen een verhuizing naar het nieuwe Zuiderstrandtheater, de voorloper van het Spuiforum. Het Zuiderstrandtheater, dat komend jaar wordt opgeleverd op het Norfolkterrein in Scheveningen, zal functioneren als tijdelijke huisvesting voor de instellingen die in 2018 het Spuiforum in Den Haag zullen betrekken.

Tijdens de nieuwbouw van het Spuiforum zullen het Dans- en Muziekcentrum Den Haag (DMC), Nederlands Danstheater (NDT) en Residentie Orkest (RO) tijdelijk elders gehuisvest moeten worden. Hoewel bij de betrokken instellingen de voorkeur uitging naar een locatie in het centrum van Den Haag, heeft de gemeente op 31 oktober besloten om deze tijdelijke huisvesting te realiseren op het Norfolkterrein in Scheveningen. Het NDT heeft verschillende bezwaren naar voren gebracht tegen een verhuizing naar het Zuiderstrandtheater en is op dit moment op zoek naar andere huisvesting voor de komende vier tot zes jaar.

Het NDT is bang dat het door een verhuizing naar het Norfolkterrein wellicht niet meer aan de prestatie-eisen van zijn subsidietoekenning zal kunnen voldoen. Dit heeft te maken met de bereikbaarheid van het nieuwe theater, dat buiten het centrum van Den Haag ligt, en het delen van de theaterzaal met het Residentie Orkest. Het NDT is bang dat het aan kwaliteit moet inleveren door de verhuizing en wil niet noodgedwongen een stap terugzetten in zijn ontwikkeling als gezelschap.

Over de alternatieven voor een nieuw thuis wil het NDT nog geen uitspraken doen. Wel heeft het NDT naar buiten gebracht dat de onzekerheid over zijn huisvesting geen invloed zal hebben op het aantal speelbeurten dat het gezelschap komend jaar in zijn thuisstad Den Haag zal geven. Komend seizoen zal het volledige NDT-programma ook te zien zijn in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Op 20 november zal om 13.00 uur de eerste paal van het Zuiderstrandtheater geslagen worden door wethouder Stadsontwikkeling Marnix Norder en wethouder Cultuur Marjolein de Jong. Naar verwachting zal aan het einde van de zomer van 2014 het Zuiderstrandtheater zijn deuren openen.