Natuurtheater De Kersouwe uit Heeswijk-Dinther wint de Epidaurus-prijs 2019. De Vereniging Nederlandse Openluchttheaters maakte de winnaar van haar innovatieprijs zaterdag bekend tijdens de jaarvergadering in Ede. De Kersouwe dankt de onderscheiding aan de wijze waarop het afgelopen seizoen overstapte op herbruikbare glazen. 

De Kersouwe is een natuurtheater, verscholen in de bossen van het Brabantse Heeswijk-Dinther. Sinds 1945 organiseert en produceert het theatervoorstellingen voor een breed publiek. Inmiddels ontvangt De Kersouwe elk seizoen ruim 20.000 bezoekers.

Dit seizoen is het natuurtheater gestart met het gebruik van recyclebare bekers. Er is voor gekozen om geen statiegeld te heffen, maar uit te gaan van vertrouwen bij bezoekers dat de bekers gewoon worden teruggebracht. Die insteek is volgens de verenging geslaagd.

De Vereniging Nederlandse Openluchttheaters, Openluchttheaters.nl, reikt jaarlijks de Epidaurus-prijs uit aan het meest innovatieve lid. Het doel is nieuwe initiatieven te stimuleren en de theaters uit te dagen hun innovaties te delen. De andere genomineerden dit jaar waren Openluchttheater Cabrio uit Soest en Bostheater Ommen.

Henk Voets, voorzitter van Openluchttheaters.nl, maakte tijdens de jaarvergadering in Ede ook bekend dat 2019 weer een topjaar was: de 41 aangesloten theaters ontvingen samen ruim 452.000 bezoekers verdeeld over 817 voorstellingen. Hiermede werd het record van vorig jaar verbeterd. Vooral concerten en dance-festivals zorgden voor meer bezoekers.