Regisseur en choreograaf Natalia Sardi heeft zondag op de slotavond van Cinedans de award voor beste dansfilm gekregen voor haar film Vecinas. Aan de prijs zit een geldbedrag van vijfduizend euro verbonden. De Encouragement Award, een prijs van duizend euro, ging naar regisseurs Marlene Millar en Philip Szporer voor hun film Bhairava, met daarin een choreografie van Shantala Shivalingappa.

In allebei de films waardeert de jury de manier waarop de cinematografische en choreografische elementen op elkaar ingrijpen. ‘Beide films blinken uit in hun kunde en vakmanschap en laten zien hoe performance, voorbij het theatrale, op een krachtige manier met het publiek kan communiceren.’

Daarnaast werden er twee publieksprijzen uitgereikt: Timecode van Juanjo Giménez werd door de kijkers verkozen tot beste film, en Nothing Matters When We’re Dancing van Maia Elisabeth Sørensen kwam bij het publiek uit de bus als beste documentaire. Alle vier de winnende films worden opgenomen in het internationale tourprogramma Cinedans on Tour ’18.

Deze vijftiende editie van Cinedans – Dance on Screen Festival vond plaats van 14 tot en met 18 maart in het EYE in Amsterdam. Op het festival staan dansfilms uit binnen- en buitenland centraal. De choreografieën in deze films zijn voornamelijk gemaakt voor camera. Daarnaast toont het festival dansdocumentaires, dit keer over grootheden uit de dans als Krisztina de Châtel, Jan Fabre en Benjamin Millepied. De volgende editie vindt volgend jaar plaats van 8 tot en met 10 maart.

Still uit: Vecinas