Naomi Velissariou en Emmanuel Ohene Boafo hebben de toneelprijzen gewonnen voor de meest indrukwekkende vrouwelijke (Theo d’Or) en mannelijke (Louis d’Or) hoofdrol van de voorbije twee seizoenen. Dat maakte de VSCD Toneeljury vanavond bekend op het Gala van het Nederlands Theater van het Nederlands Theater Festival. De prijzen voor de meest indrukwekkende bijrol gingen naar Sanne Samina Hanssen en Jaap Spijkers.

Vanwege de coronacrisis reikte de Toneeljury, namens de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, in 2020 geen theaterprijzen uit. De winnaars van vanavond werden gekozen uit de voorbije twee seizoenen.

Naomi Velissariou ontving de Theo d’Or voor haar rol in Pain Against Fear van Theater Utrecht & St. Naomi Velissariou, het derde deel van het muziektheaterdrieluik Permanent Destruction. De meerstemmige identiteit die ze in haar spel toont, maakt volgens de jury ‘dat de vrouw boven het concept van de productie uitstijgt’. De actrice nam de prijs in ontvangst met een vlammend betoog voor een inclusieve en toegankelijke sector.

Emmanuel Ohene Boafo ontving een Louis d’Or voor zijn rol in Sea Wall van Het Nationale Theater. ‘Door zijn open, liefdevolle spel komt de dood in deze voorstelling snoeihard binnen’, schreef de jury. ‘Uit zijn lichaamsuitdrukking tekent zich een personage dat probeert vat te krijgen op deze tragedie, maar hier nog niet toe in staat is. Hij speelt dit subliem, met geen enkel gebaar of woord te veel.’

De Toneelprijzen voor ‘de meest indrukwekkende bijdragende rol’ (de Arlecchino en Colombina), gingen naar Jaap Spijkers voor zijn rol in De zaak Shell van Anoek Nuyens & Rebekka de Wit, Frascati Producties en De Nwe Tijd en naar Sanne Samina Hanssen voor haar rol in Angels in America bij Olympique Dramatique en het Toneelhuis.

(…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel door Theater Artemis (i.s.m. Ruhrtriennale en Künstlerhaus Mousonturm) werd beloond met de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie. Guus van der Steen ontving de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater voor zijn vertolking van Moon in De Toverfluit van de Toneelmakerij & Silbersee.

Verder ontving Nicole Beutler de VSCD-Mimeprijs voor 8: Metamorphosis. The Need for Legacy kreeg de Proceniumprijs ‘voor haar bijdrage aan de dekolonisatie van de theatersector’. In de stichting zet een jonge generatie theatermakers van kleur zich in voor een inclusieve Nederlandse theatergeschiedenis.

Naast de VSCD toneelprijzen werd de Regieprijs uitgereikt aan Anoek Nuyens & Rebekka de Wit voor De zaak Shell.  De ACT Award namens de belangenvereniging voor acteurs ging naar Jeffrey Meulman, die afgelopen juni na 16 jaar stopte als directeur van het Nederlands Theater Festival en Amsterdam Fringe. Volgens de acteursvereniging  werkte hij ‘met tomeloze inzet aan het meer zichtbaar maken van de positie van acteurs en het acteursvak’. Meulman dankte de acteurs op zijn beurt voor het feit dat ze ‘altijd bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van het leven’.

Host van de avond was NITE, die met extravagante kostuums van MAISON de FAUX, een grote discobal, sexy tunes, donuts en NITE-bier er een prettig ontregelende avond vol glamour van maakte. Deze keer niet traditiegetrouw in het oude lijsttheater van de grote zaal van de Amsterdamse stadsschouwburg, maar in de Rabozaal, ‘de black box waar de spannende producties gespeeld worden’.

Acteurs, dansers en muzikanten van het interdisciplinaire gezelschap openden de avond met een liefdesverklaring aan het theater en zijn medewerkers, van de acteurs, marketingmedewerkers, theaterdirecteuren en dramaturgen tot moeilijke recensenten en publiek. ‘We zijn er weer, yes, yes, yes!’, vervolgde presentator Bram van der Heijden uitgelaten. Later betuigden de makers onder meer hun steun aan de Unmute-acties en stonden stil bij 20 jaar 11 september met een indrukwekkende performance rond Jean Baudrillards tekst ‘The Image’. Tijdens een stukje publieksparticipatie werd een aantal laptops (‘Vehicle of anger‘) kort en klein geslagen, onder aanvoering van een hypnotiserende Van der Heijden. ‘We willen weer live!’

Foto: Anna van Kooij