Komend seizoen zijn filmregisseur Nanouk Leopold en het jonge Britse regietalent Robert Icke te gast bij Toneelgroep Amsterdam. Vanmiddag maakte het gezelschap zijn plannen voor het nieuwe seizoen bekend. Leopold zal bij TA haar theaterdebuut maken met een bewerking van Ingmar Bergmans speelfilm Aus dem Leben der Marionetten. Icke bewerkt Sophocles’ Oedipus

Nanouk Leopold combineert in haar films een precieze acteursregie met een afgewogen, strakke beeldtaal. Haar film Guernsey werd bekroond met Gouden Kalveren voor beste regie en beste hoofdrolspeelster (Maria Kraakman), alsook de prijs van de filmjournalisten. In haar theaterdebuut Uit het leven van marionetten wil ze film en theater samenbrengen. Leopold: ‘Film- en theatermaker Ingmar Bergman zal fungeren als een soort brug, tussen mij – een filmmaker – en het toneel.’

De dertigjarige Robert Icke maakte in korte tijd naam met zijn theaterbewerkingen. Hij transformeerde onder andere George Orwells roman 1984 – dat vanaf juni op Broadway speelt – tot een eigentijds verhaal over een maatschappij gedreven door angst. De Oresteia herschreef hij tot een rechtbankverhaal waarbij het publiek mocht beslissen of Orestes schuldig werd verklaard. Voor deze voorstelling ontving hij in 2016 de Olivier Award voor beste regie. Bij TA gaat hij voor het eerst buiten de U.K. aan de slag.

Ivo van Hove rondt volgend seizoen met Kleine zielen het laatste deel van zijn door de Ruhrtriënnale gecoproduceerde Couperustrilogie af. Guy Cassiers regisseert Vergeef ons van de Amerikaanse schrijfster A.M. Homes.

Het seizoen wordt in juni afgesloten met de allerlaatste opvoeringen van Romeinse tragedies in Koninklijk Theater Carré, een productie die sinds de Holland Festival-première in 2007 een internationale triomftocht maakte.

Foto: Nanouk Leopold, Cineville