De Nederlandse choreografe Nanine Linning wordt de nieuwe artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam. Ze volgt eind 2024 Ed Wubbe op die dertig jaar lang de artistieke koers bepaalde. Linning was van 2001 tot 2006 al huischoreograaf bij Scapino, waarna ze haar eigen dansgezelschap oprichtte. 

Nanine Linning kreeg de afgelopen twintig jaar internationale bekendheid met grote multidisciplinaire producties (zoals Bacon, Requiem en Zero) waarbij dans en opera, design, fashion en beeldende kunst samenkomen. Ze werkt nauw samen met diverse internationaal bekende kunstenaars zoals Teodor Currentzis, Alexandros Tsolakis, Yuima Nakazato, Alexey Retinsky en Studio Drift. Haar samenwerkingen met Iris van Herpen en Bart Hess leidden tot exposities in verschillende musea.

Van 2009 tot en met 2018 was Linning artistiek directeur van de dansgezelschappen van de stadtheaters Theater Osnabrück en Theater und Orchester Heidelberg waar ze ook medeoprichter was van een productiehuis en een festival. Met haar Duitse gezelschap werkte ze samen met onder meer het Boston Ballet, Stuttgart Ballet, Bayerische Staatsballet, de Nederlandse Reisopera en het Nederlands Kamerkoor.

Ed Wubbe blijft tot en met december 2024 als artistiek directeur verbonden aan Scapino. Linning start in augustus 2024 naast Wubbe. Daarvoor zal zij al intensief betrokken zijn bij onder andere het ontwikkelen van het nieuwe Meerjarenbeleidsplan 2025 – 2028.

Nanine Linning wordt de vijfde artistiek directeur in het 76-jarige bestaan van Scapino, het oudste dansgezelschap van Nederland. In 1945 werd Scapino als jeugddansgezelschap opgericht door mevrouw Hans Snoek. Zij werd in 1970 opgevolgd door Armando Navarro die de grote familievoorstellingen als De Notenkraker en Pulcinella introduceerde. Na een tweejarig leiderschap van Nils Christe werd Ed Wubbe in 1993 artistiek directeur.

De raad van toezicht heeft er vertrouwen in dat Linning de positie van het gezelschap in de stad Rotterdam verder kan ontwikkelen en dat het repertoire veel publiek zal trekken op de vele Nederlandse podia die Scapino jaarlijks aandoet, zo schrijft voorzitter Fatimazhra Belhirch. Het bestuur verwacht ook dat onder leiding van Linning de internationale ambities verder uitgebouwd worden.

Nanine Linning laat weten zich vereerd te voelen om een nieuw hoofdstuk te mogen schrijven in de geschiedenis van Scapino.  ‘Het grensverleggend denken, samenwerken met andere disciplines en het goed aanvoelen van de tijdsgeest zijn kwaliteiten van Scapino waar ik me sterk verbonden mee voel. Ik kijk er naar uit om in het cultureel bruisende Rotterdam te mogen werken en onze passie voor de danskunst met een breed (inter)nationaal publiek te delen.’