M-Lab, het laboratorium voor muziektheater in Amsterdam-Noord, moet op 31 december 2015 definitief de deuren sluiten. Nu ook de VandenEnde Foundation, die M-Lab sinds de oprichting in 2007 steunde, geen subsidie meer verstrekt kan het theater het hoofd niet langer boven water houden.

M-Lab verloor zijn landelijke subsidie bij de bezuinigingen in 2013 en zijn gemeentelijke subsidie sinds 1 januari 2015. Het aankloppen bij de verschillende fondsen bleek zonder resultaat. M-Lab werd in 2007 opgericht naar een idee van Joop en Janine van den Ende met als doel een plek te creëren waar ‘de andere musicals’ te zien waren: producties die (nog) niet geschikt waren voor een toer, onbekende titels, het zogenoemde Off-Broadway-materiaal en oorspronkelijk, nieuw geschreven Nederlandse stukken.

Sinds de oprichting fungeerde M-Lab als broedplaats voor jong talent, waar acteurs als Freek Bartels, Noortje Herlaar en Michelle van de Ven hun professionele debuut maakten. M-Lab maakte meer dan vijftig producties, waaronder Into the Woods, De Gebroeders Leeuwenhart, Urinetown, Spring Awakening, Een wintersprookje en RENT. Deze laatste is vanaf vandaag opnieuw te zien en is tevens de slotproductie van M-Lab.

Directeur Hidde Meijer: ‘M-Lab heeft de afgelopen jaren bewezen een unieke plek te zijn binnen de theaterwereld. Niet alleen jong talent, maar ook gevestigde namen zoals René van Kooten, Simone Kleinsma en William Spaaij speelden hier graag. Na een moeizame periode waren we afgelopen jaar op alle fronten onderweg naar een gezond M-Lab. Het is triest te moeten concluderen dat zo’n mooi initiatief zonder steun niet langer kan blijven bestaan.’