Muziektheater op de Nederlandse podia trok in 2017 12 procent meer publiek dan in 2016. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe jaarcijfers. Voor toneel en dans was er minder publiek. 

Musicals en opera’s trokken volgens het CBS vorig jaar 2,9 miljoen bezoeken. Daarvan ging 2, 3 miljoen naar musicals, een stijging van 10 procent. Opera’s werden 571 duizend keer bezocht, een stijging van 13 procent. De cijfers gaan gelijk op met een groeiend aanbod. Van beide genres waren er 13 procent meer voorstellingen te zien ( 3,3 duizend musical- en 2 duizend opera-opvoeringen).

Het toneelbezoek daarentegen is volgens het CBS in 2017 met 8 procent gedaald. Met 1,9 miljoen bezoeken aan 11,5 duizend voorstellingen is zowel het aanbod als de belangstelling voor toneel sinds eind jaren negentig zelfs niet zo laag geweest. Ook dansvoorstellingen werden in 2017 minder goed bezocht dan een jaar eerder. Het aantal bezoeken aan de 2,6 duizend voorstellingen daalde met 7 procent naar 700 duizend.

Qua personeel heeft het CBS nooit een hoger aantal gemeten dan in 2017. Er werkten vorig jaar 22,6 duizend personen bij de professionele podia (zowel werknemers als ingehuurd personeel en vrijwilligers en stagiaires). Dat is 4,2 procent meer dan een jaar eerder.  Werknemers in loondienst namen 71 procent van de gewerkte uren voor hun rekening. Vrijwilligers werkten 17 procent van het totale aantal uren, ingehuurde krachten 12 procent.

Ook de bedrijfsomzet van de professionele podia ging in 2017 omhoog (7 procent). Er werd 519 miljoen euro binnengehaald. Het sterkst groeiden de inkomsten uit verhuur (78 procent) en de horeca (38 procent). Nooit eerder was de horecaomzet bij de podia zo hoog: 124 miljoen euro. Het aandeel subsidies in de baten van de podia is al voor het derde jaar op rij stabiel (38 procent).

Voor dit onderzoek heeft het CBS vooral gegevens gebruikt die verzameld zijn door de Vereniging Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). Dat kan een vertekend beeld geven. Niet alle theaters en festivals zijn bij deze verenigingen aangesloten en er worden ook voorstellingen gemaakt en gespeeld buiten de theaters en festivals om.

Foto: The Addams Family – Tec Entertainment, Wim Lanser