Danser en choreograaf Paul Taylor is woensdag in New York op 88-jarige leeftijd overleden. Samen met onder meer Merce Cunningham en Martha Graham stond de Amerikaan aan de wieg van moderne dans’, de stroming die vanaf de jaren zestig een evenwicht vond tussen hedendaagse en klassieke dans.

Taylor (1930, Pennsylvania) studeerde eerst schilderkunst, trainde daarna voor een zwemcarriere en begon uiteindelijk op 22-jarige leeftijd te dansen. Na een opleiding aan de New Yorkse Julliard School danste hij bij onder meer Martha Graham en Merce Cunningham om ten slotte met een eigen gezelschap een geheel eigen stijl te ontwikkelen.

Na een experimentele, conceptuele fase, raakte hij gefascineerd door alledaagse bewegingstechnieken, die hij graag observeerde. Naar aanleiding van het loopje van George W Bush maakte hij Banquet of Vultures (2005). Zijn bekendste werk Esplanade (1975) ontstond na het zien van een rennende vrouw die haar bus wilde halen.

Esplanade werd onder meer gedanst door de Nederlandse danseres Bettie de Jong, die in 1962 toetrad tot de Paul Taylor Dance Company. Omwille van haar sterke podiumverschijning en lange lijn was ze Taylors favoriete danspartner. 24 choreografieën zijn zelfs speciaal voor haar gemaakt. Ze werkte ook lang als repetitor bij het gezelschap.

De Paul Taylor Dance Company was ook meermaals te gast op het Holland Festival, onder meer onder muzikale begeleiding van het Nederlands Begeleidings Orkest en het Radio Bach Orkest.

In 1974 stopte Taylor zelf met dansen, na een dramatische ineenstorting op het toneel. Zijn laatste, 147ste, choreografie ging in maart van dit jaar nog in première.

Foto: Jack Mitchell