Kunstenaar en actrice Moniek Toebosch is zaterdag 24 november op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Vanaf de jaren zeventig leverde ze een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse kunstlandschap met haar performances, zang, acties, toespraken, beelden en televisieoptredens. Toen in 2008 de ziekte bij haar werd geconstateerd gaven de artsen haar nog slechts drie maanden te leven. Dit werd uiteindelijk vier jaar, jaren die Toebosch haar ‘blessuretijd’ noemde.

Ze werd bij het grote publiek bekend met de Engelenzender, een radiostation waarop automobilisten tussen 1994 en 2000 konden afstemmen als ze op dijk tussen Enkhuizen en Lelystad reden. Ze studeerde korte tijd zang en gitaar aan het Brabantse conservatorium en modeontwerpen, illustratie en grafische vormgeving aan de St. Joostakademie in Breda. Ze speelde in verschillende surrealistische films van Frans Zwartjes, voor wie ze als muze gold. In 1972 ontmoette ze musicus Michel Waisvisz, met wie ze diverse muziektheaterproducties maakte zoals Het kerstspel, Een avond over jazz, Met Moniek en Michel de kerstnacht door, De M&M en M&M show en Onze Faust.

Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig groeide haar bekendheid door verschillende radioprogramma’s en televisieoptredens. In 1985 begon haar loopbaan als kunstdocent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Vervolgens doceerde ze op de AKI in Enschede, de Rijksakademie in Amsterdam en werd ze directeur van de postacademische theateropleiding Dasarts in Amsterdam, totdat ze door haar ziekte werd gedwongen het werk neer te leggen.

De afgelopen jaren maakte ze een film (De strijkrol in 2010), acteerde ze in een werk van Fiona Tann en trad ze op als haar alter ego Paul Rubens. Haar laatste optreden was in juni 2011, toen ze in het sterrenbos in Tilburg een buitententoonstelling opende. Ze zat in het wit gekleed op de rug van een olifant die een eg voorttrok, om zo ‘de gebaande paden uit te wissen’, aldus Toebosch. Ze overleed afgelopen zaterdag op een zelfverkozen moment.

(foto: Blommers/Schumm)