Minister voor Cultuur Jet Bussemaker gaat haar uiterste best doen om nog voor Prinsjesdag meer geld voor cultuur te vinden. Dat meldde zij zondag tijdens het jaarlijkse Paradisodebat.

Bussemaker kon nog geen formele toezeggingen doen, maar erkende de problemen die in het gehele culturele veld door de bezuinigingen zijn ontstaan, bijvoorbeeld op het gebied van talentontwikkeling. ‘Het is aan mij om te kijken, tussen nu en Prinsjesdag, wat ik voor elkaar kan krijgen om de knelpunten, waar we nu problemen zien, op te lossen’, zei ze.

De Minister zal daarin worden gesteund door de Tweede Kamer. Zo gaf fractievoorzitter en tevens cultuurwoordvoerder van D66 Alexander Pechtold aan. ‘Als ik kijk wat er nu op korte termijn nodig is, ik hoor bedragen van 24 miljoen euro, dan komt dat er echt wel.’ 2016 is, volgens Pechtold, ‘het laatste jaar van de tocht door de woestijn’ voor de culturele sector. Zowel hij als Jacques Monasch (cultuurwoordvoerder PvdA in de Tweede Kamer) constateren dat het merendeel van de partijen in de Tweede Kamer (ook zij die verantwoordelijk waren voor de bezuinigingen) zich heeft herpakt en de waarde van kunst en cultuur voluit onderkent. Dit biedt perspectief voor zowel de korte termijn (voor Prinsjesdag) als de langere termijn (richting de verkiezingen).

24 miljoen
Afgelopen weken hebben – mede naar aanleiding van de besluiten van het Fonds Podiumkunsten – de Federatie Cultuur, Kunsten ’92 en de Akademie van Kunsten samen een prioriteitenlijst gemaakt om sluiting van instellingen in de podiumkunsten en de beeldende kunst te voorkomen en om enkele andere urgente knelpunten op te lossen. Daarvoor berekenden zij het bedrag van 24 miljoen euro. 14 miljoen daarvan bestaat uit het tekort van het Fonds Podiumkunsten om alle positief geadviseerde aanvragen te honoreren. De overige 10 miljoen is nodig voor interdisciplinaire kunst, de presentatieinstellingen beeldende kunst, een aankoopfonds voor musea en talentontwikkeling.

Lees en luister hier een uitgebreid verslag van het debat.

Foto: Rijksoverheid Arenda Oomen