Mimespeler Will Spoor overleden


27 november 2014

Mimespeler Will Spoor is op 25 november op 86-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Hij bracht als een van de eersten de mime corporel naar Nederland.

Will Spoor volgde vanaf 1951 de mimeopleiding bij grondlegger Etienne Decroux aan diens de École de Mime in Parijs, nadat hij eerst viool en altviool aan het Conservatorium in Utrecht had gestudeerd (1946-1950). Zijn debuut als mimespeler maakte hij in Decroux’ Théâtre de Mime.

In zijn langlopende carrière, die meer dan veertig jaar besloeg, speelde hij solo en in groepsverband overal waar hij maar spelen kon. Hij richtte verschillende groepen op, waaronder Mimetheater Will Spoor, Waste of Time, Inccoprodinc, No 12 en Onk Theater Overal. Ook leidde hij een eigen mimeschool en doceerde hij aan de Theaterschool in Amsterdam.

Hij ontwikkelde een mimografie, waarmee hij een grafische notatie van mimevoorstelling mogelijk maakte. Ook werkte hij veel samen met het Willem Breukerkwartet, waar hij behalve als mimespeler ook als zanger bij betrokken was. Het oudere publiek kent hem wellicht nog als Snuitje van bandietenduo Snuf & Snuitje in de televisieserie Pipo de Clown, waar hij begin jaren zestig in speelde.

Zijn laatste voorstelling speelde hij afgelopen zomer in Alle dagen op Oerol en Festival Over ’t IJ. Regisseur Thabi Mooi, met wie hij in 2012 ook samenwerkte in Roerend stil, creëerde een verstild portret van een oude man aan de hand van gesprekken met Spoor over zijn eigen leven.

(Will Spoor in Alle dagen – Thabi Mooi/Atelier Oerol/Over ’t IJ, foto: Saris & den Engelsman)

1 Reactie op "Mimespeler Will Spoor overleden"

 1. Lucia van der Pijl schreef:

  De pijn in mijn hart, waar kwam die deze week vandaan ?
  Onverwacht lees ik je overlijdensbericht, jij bent van ons
  heengegaan…. Mijn altijd inspirerende regisseur.
  Ik wens Pepijn en andere dierbaren veel sterkte.

  Lucia van der Pijl

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.