Mieke Renders wordt per 1 september directeur van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Daar zal zij de doelstelling van de Brakke Grond om een brug te bouwen tussen de Vlaamse en Nederlandse cultuur verder gaan uitbouwen.

Mieke Renders (Brugge, 1975) is nu werkzaam als directeur kunst en cultuur bij Flanders House New York. Daarnaast is ze verbonden aan vzw. De Lichte Cavalerie, die culturele opdrachten uitvoert voor opdrachtgevers als het Kunstencentrum Vooruit en S.M.A.K. Voorheen was ze onder andere zakelijk leider van Kunstencentrum Vrijstaat O. (Oostende) en curator bij Museum Dr. Guislain en STAM Gent.

In een persbericht over haar aanstelling bij de Brakke Grond zegt Renders over de relatie Vlaanderen-Nederland: ‘We hebben meer gemeenschappelijk dan we mogen vermoeden. Via grensoverschrijdende samenwerking willen we net die grenzen doorbreken, nieuwsgierigheid naar elkaar prikkelen en smaakmaker zijn voor meer. Nederland en Vlaanderen staan in een gezond en vertrouwd spanningsveld “tegenover” elkaar, waarbij veel wederzijdse inspiratie mogelijk is en gefaciliteerd moet worden.’

Renders volgt de huidige directeur Piet Menu op, die per 1 september begint als artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel.

Foto: Carlien Abbes