Michel van der Aa heeft de Mauricio Kagel Musikpreis 2013 gewonnen. De prijs wordt op 28 april toegekend door de Kunststiftung NRW, de kunststichting van Noord-Rijn Westfalen die zich door subsidieverlening inzet voor hedendaagse muziek en kunsten.

De prijs heeft een totaalwaarde van vijftigduizend euro, waarvan twintigduizend euro voor een artistiek project in Noord-Rijn Westfalen moet worden gebruikt. Het transdisciplinaire werk van Michel van der Aa is volgens Kunststiftung NRW de hedendaagse vertaling van de idee van het Gesamtkunstwerk. Van der Aa begon zijn carrière als componist, maar breidde zijn werk steeds meer uit richting toneel. Zo richtte hij zich als regisseur op de filmische en theatrale omzetting van zijn werk en als tekstschrijver op de meer taalkundige en poëtische bewerking van zijn oeuvre.

Het is Van der Aa’s tweede belangwekkende internationale prijs in enkele maanden tijd. Onlangs won hij de Grawemeyer Award 2013 van de University of Louisville voor zijn multimediale werk Up-close.  ‘Van der Aa steekt in meerdere opzichten met kop en schouders boven de hedendaagse muziek scene uit,’ aldus de stichting. Met de uitreiking van de Mauricio Kagel Musikpreis hoopt de stichting Van der Aa een belangrijke impuls te geven bij de verdere totstandkoming van nieuw werk. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan musici die net als de Duits-Argentijnse componist Mauricio Kagel (1931-2008) interdisciplinair werken.

(foto: Marco Borggreve)