Vanaf morgen mogen er maximaal 30 personen in eenzelfde binnenruimte vertoeven. Maar voor zalen ‘met een groot cultureel belang’ kunnen de voorzitters van de veiligheidsregio’s een uitzondering maken. Ook theaters vallen daaronder. Vanavond maakten minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) en premier Mark Rutte (VVD) op een persconferentie nieuwe maatregelen bekend tegen de opmars van het coronavirus.

Kunsten ‘92 beveelt de Veiligheidsregio’s aan om ‘zalen met een groot cultureel belang’ op te vatten als zalen waar activiteiten plaatsvinden met een cultureel karakter, waar een coronaprotocol geldt dat zorgvuldig wordt nageleefd en waar ruimtes zijn die groot genoeg zijn om meer dan 30 mensen op 1,5 meter afstand te ontvangen en te placeren. De belangenvereniging raadt culturele instellingen aan om direct contact op te nemen met hun contactpersoon bij de gemeente en te verwijzen naar het in gebruik zijnde protocol, om de ontheffing zo snel mogelijk te kunnen krijgen.

Voor zakelijke evenementen binnen culturele instellingen blijft het maximale aantal personen 30. Eet- en drinkgelegenheden, ook binnen culturele instellingen, hebben tot 21.00 inloop en sluiten om 22.00 uur. Zij zijn verplicht bezoekers te vragen zich te registreren.

Gezelschappen boven vier personen worden ook verboden, maar ook hier geldt een uitzondering voor personen die theater, dans of muziek beoefenen. Een gezelschap onderweg op tournee hoort daar ook bij.

In de veiligheidsregio’s Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost geldt vanaf morgen ook het dringend advies om in binnenruimtes, en dus ook in theaters en bioscopen, een mondkapje te dragen.

De maatregelen gelden in principe voor drie weken. In die periode hoopt het kabinet ‘het virus de pas af te snijden’, aldus De Jonge.

Een eerdere versie van dit bericht meldde een maximumcapaciteit van dertig voor theaters. Ook de alinea over reizen in Nederland is aangepast.