Matthijs Rümke is op 12 september op zestigjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Rümke was vanaf 2005 artistiek directeur van het Brabantse toneelgezelschap Het Zuidelijk Toneel in Tilburg. Hij was al langere tijd ziek. Afgelopen oktober maakte het gezelschap bekend dat hij wegens gezondheidsredenen per september 2015 zou worden opgevolgd door Piet Menu.

Het gezelschap is diep bedroefd door het overlijden van Rümke.We zullen zijn 1001 ideeën, en onnavolgbare creativiteit missen, en hem herinneren als een liefdevolle inspirator voor ons allen. Met de dood van Matthijs verliest Nederland een bijzonder geëngageerde theatermaker die zijn weg koos buiten de gebaande paden.’

Matthijs Rümke was de afgelopen tien jaar verantwoordelijk voor het artistieke beleid van Het Zuidelijk Toneel. Rümke streefde ernaar om toneel toegankelijker te maken voor meer en grotere groepen mensen. Hij wilde dat zijn toneelgezelschap midden in de samenleving stond en onderdeel was van het maatschappelijke debat. Bij Het Zuidelijk Toneel regisseerde hij zowel voor de vlakkevloertheaters als voor de grote schouwburgzalen en maakte hij locatie- en straattheater. Hij zette grote groepen amateurspelers op het toneel en zette ook artiesten uit andere disciplines in, zoals cabaretiers, muzikanten, variété- en circusartiesten.

Naast het landelijke tourneebeleid besteedde Rümke ook veel aandacht aan de eigen regio, waar hij als artistiek directeur een verbindende rol speelde binnen het culturele veld van Brabant. Recent ontving hij daarvoor de Tilburg Trofee uit handen van Burgemeester Noordanus ‘voor zijn verdiensten voor de gezamenlijke culturele belangen’.

Rümke, geboren in Amsterdam, begon zijn carrière in 1974 als acteur bij de internationale theatergroep KISS. In 1978 werd hij artistiek leider van jeugdtheatergezelschap Teater 42, in 1980 theatermaker bij Noordelijk Theater De Voorziening (de voorloper van het NNT) en van 1996 tot 2002 was hij artistiek leider van Theater Artemis. In 2001 won hij de Prosceniumprijs voor zijn verdiensten als regisseur. Van 2005 tot 2015 regisseerde hij bij Het Zuidelijk Toneel De grote verkiezingsshow (2008), De reis om de wereld in 80 dagen (2009), Mahagonny Songspiel & Het lied van de stad (2011) en Peer Gynt (2013).