Regisseur Matthias Mooij is donderdagochtend 24 juli na een jaar lange strijd tegen longkanker in zijn slaap overleden.

Matthias Mooij studeerde aan de regieopleiding van de Amsterdamse Theaterschool. Daarna werkte hij als freelance regisseur met een grote interesse voor muziektheater. Hij maakte onder andere voorstellingen bij de Toneelschuur, Korzo, Huis a/d Werf en De Utrechtse Spelen en werkte als vaste assistent-regisseur samen met Ivo van Hove, Johan Simons en Pierre Audi bij Toneelgroep Amsterdam. Matthias begon bij TA ooit als kijkstagiair bij Scènes uit een huwelijk in 2004. Hij assisteerde bij alle megaproducties van Toneelgroep Amsterdam: Romeinse tragedies, Antonioni Project en De Russen!

In 2013 maakte hij zijn eerste grotezaalvoorstelling Mogadishu in opdracht van De Utrechtse Spelen met ervaren acteurs en jonge acteertalenten. Mooij maakte in Zwitserland verschillende muziektheaterstukken, o.a. bij Junges Theater Basel. In 2010 ontving hij daarvoor een nominatie voor de ZKB-förderpreis.

In opdracht van de Diamantfabriek en voorheen Korzo maakte hij The open road, een voorstelling die in 2010 werd doorontwikkeld voor een landelijke tournee in het kader van de serie Club Opera. Mooij bracht in The open road en in het eerder voor Korzo gemaakte De Stad met componiste Kate Moore een spannende synergie tot stand tussen muziek en drama. In 2013 maakte hij in opdracht van de Diamantfabriek samen met componist Benedict Weisser de succesvolle muziektheatervoorstelling Conversations with my mother, een samenwerking met het gerenommeerde ensemble Nieuw Amsterdams Peil die afgelopen december in première ging in Muziekgebouw aan ’t IJ en lovend werd ontvangen door pers en publiek.

In een een eerste reactie verklaarde Ivo van Hove: ‘Voor mij en TA is dit een groot verlies. Hij was het die mij onder andere The Fountainhead gaf. Een fenomenale bezielde man.’

Matthias Mooij wordt herdacht op woensdag 30 juli van 13.00 tot 15.00 uur op Westerliefde, Klönneplein 4-6, Amsterdam Westerpark.

Foto: Robert Benschop