De centrale gast van Brandhaarden 2025 is Marlene Monteiro Freitas. Internationaal Theater Amsterdam presenteert van 1 tot en met 15 februari 2025 drie voorstellingen en een installatie van het boegbeeld van de nieuwe Portugese dans. (meer…)
Dramaturg Matthias Lilienthal wordt in 2026 de nieuwe intendant van de geplaagde Volksbühne in Berlijn. Hij krijgt daarbij ondersteuning van een artistieke raad, met daarin choreografen Florentina Holzinger en Marlene Monteiro Freitas.
Lilienthal (Berlijn, 1959) stond aan het hoofd van onder meer HAU Hebbel am Ufer in Berlijn en de Münchner Kammerspiele. Tussen 1991 en 1998 zat hij al bij de Volksbühne, als chef-dramaturg en plaatsvervanger van toenmalig intendant Frank Castorf. Onder het duo groeide het theater uit tot een van de meest veelbesproken podia van het land, met regisseurs als Christoph Marthaler, Armin Petras en Christoph Schlingensief.
Als intendant bij de Volksbühne krijgt Lilienthal straks steun van een artistieke raad, bestaande uit de choreografen Florentina Holzinger en Marlene Monteiro Freitas. Holzinger (Oostenrijk, 1981) maakte al drie voorstellingen bij het theater en kreeg internationale faam met haar grensverleggende, sterk fysieke performances. Ze werd deels opgeleid in Amsterdam (SNDO) en maakte in Nederland (co)producties bij Frascati, SPRING en Productiehuis Theater Rotterdam. De Kaapverdische choreografe Monteiro Freitas (1979) is momenteel de centrale gast van festival Brandhaarden in Internationaal Theater Amsterdam.
De Berliner Volksbühne moest het lange tijd zonder vaste artistiek leider stellen. Lilienthal volgt René Pollesch op, die in februari 2024 onverwachts op 61-jarige leeftijd overleed. Het Duits-Noorse kunstenaarsduo Ida Müller en Vegard Vinge zou een interim-team vormen, maar zag daar vanaf. Vóór het aantreden van Pollesch, maakte het theater ook al een bestuurscrisis door, met een gedwongen vertrek van Castorf en een omstreden opvolging van Chris Dercon.
Het nieuwe driekoppige team staat nu voor een andere uitdaging. Net als veel andere culturele instellingen in Berlijn, moet het huis dit jaar twee miljoen euro besparen. Als reactie schrapte de Volksbühne dit jaar al twee producties. Tijdens een persconferentie op vrijdag zei Lilienthal van de Volksbühne ‘een internationaal theaterpodium’ te willen maken. ‘Das ist unser Widerstand gegen eine Politik der Renationalisierung, ein lustvoller Widerstand.’
Lilienthals contract loopt in eerste instantie tot 2031.
Foto: Thomas Aurin – Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz