Matthea de Jong wordt vanaf 1 maart 2020 directeur van de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Ze volgt Marjo van Schaik op, die afgelopen anderhalf jaar interim-directeur was van het cultuurpodium. 

Matthea de Jong (1981) zette verschillende organisaties en initiatieven op. Zo werkte ze aan Stichting Movies that Matter, een platform voor film en mensenrechten, en Warming Up, een project in samenwerking met Impact Makers om vanuit media en kunst meer mensen te betrekken bij het klimaatvraagstuk. Het komende jaar zal zij haar werk voor Warming Up combineren met haar directeurschap van de Tolhuistuin.

De Jong heeft veel zin om aan de slag te gaan voor de Tolhuistuin, een plek waar ze als bewoner van Amsterdam-Noord al vanaf het begin graag komt. ‘Voor mij gaat cultuur over wie we willen zijn, over hoe we willen samenleven en welke toekomst we met elkaar willen’, zegt ze. ‘Juist omdat we de komende jaren voor grote sociaal-maatschappelijke veranderingen staan, hebben we verhalen, muziek en beelden nodig. Om vanuit de kracht van kunst en cultuur de uitdagingen en mogelijkheden die met het klimaatvraagstuk op ons afkomen invoelbaar te maken voor een breed publiek en praktisch handen en voeten te geven. Ik zou graag dit groene hart in de stad willen inzetten als dé aanjager voor een inclusieve en duurzame toekomst.’

De Tolhuistuin is een open cultuurpodium/gemeenschap aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord in het voormalige bedrijfsrestaurant van het Shell Laboratorium Amsterdam, met werkplekken voor creatieven. Het hart van het cultuurcentrum is een openbare tuin, die café-restaurant THT, zalen, studio’s en werkplekken aan elkaar verbindt. Huidig directeur Van Schaik zal het komende jaar nog actief betrokken blijven, onder meer bij de overgang naar een andere huurconstructie met Gemeente Vastgoed, café-restaurant THT en Paradiso.

Foto: Jaap Scheeren