Met hun toneeltekst Het waarom beantwoord zijn Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong uitgeroepen tot winnaars van de Toneelschrijfprijs 2022, de jaarlijkse bekroning voor het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk. De Vertaalprijs 2022 gaat naar de jeugdtheatertekst Trojan Wars van Peer Wittenbols. Beide prijzen werden gisteren uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. 

Het waarom beantwoord neemt de lezer mee in de zoektocht naar de mens achter George Gerhardus Theodorus Rustwijk, een vergeten Surinaamse kunstenaar én de betovergrootvader van Wijdeven. De jury las ‘een persoonlijk relaas, een rakend eerbetoon en een meesterlijke geconstrueerde, beeldende theatertekst die naast een tijdsdocument ook een verrijking van het Nederlandstalige theaterrepertoire is’.

Tijdens de uitreiking ontvingen Wijdeven en De Jong een oorkonde en 10.000 euro prijzengeld. Andere genomineerden waren Koen Boesman (,Rosa.), collectief BOG. (TAL.) en Peer Wittenbols (Trojan Wars). Zij kregen elk 1.000 euro.

De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen het Nederlands Letterenfonds, het Fonds Podiumkunsten, Literatuur Vlaanderen en de Taalunie en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lira Fonds, Sabam for Culture en deAuteurs. Vanwege de pandemie bekroonden ze dit jaar toneelwerk dat in 2020 of 2021 in première ging (live of online). De jury bestond uit recensent Els Van Steenberghe, dramaturg Karim Ameur en schrijver/theatermaker Maxine Palit de Jongh. Zij ontvingen dit jaar maar liefst 122 inzendingen.

De Vertaalprijs is een initiatief van het Fonds Podiumkunsten en Literatuur Vlaanderen. Zij gaan ervoor zorgen dat de jeugdtheatertekst Trojan Wars van Peer Wittenbols een Franse vertaling krijgt en – in samenwerking met deAuteurs – onder de aandacht gebracht wordt in Frankrijk.

Download hier het volledige juryrapport. De vier genomineerde stukken zijn ook besproken voor DeClaus Theatertekstkritiek.

Foto: Eric Kampherbeek