Fonds Podiumkunsten heeft Mark Yeoman benoemd tot intendant van het programma Fast forward: talent in internationale context. Dit nieuwe subsidieprogramma bestaat sinds 1 januari 2014 en biedt talentvolle makers de gelegenheid onder de vleugels van een buitenlandse producent te werken aan een voorstelling of concert. Mark Yeoman gaat de uitvoering van Fast forward combineren met zijn huidige functie als artistiek directeur van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen.

Yeoman zal samen met een nog aan te wijzen groep verkenners podiumkunstenaars koppelen aan een buitenlandse producent, gezelschap, podium of festival. ‘Fast forward richt zich als programma op nieuwe mogelijkheden buiten Nederland voor een jongere generatie professionele podiumkunstenaars. We gaan kijken naar nieuwe manieren om ons te verbinden met dit snel evoluerende internationale landschap. We gaan ondersteuning en structuur bieden aan een aantal bijzonder getalenteerde makers die willen profiteren van de nieuwe mogelijkheden,’ aldus Yeoman.

Fast forward loopt van 2014 tot en met 2016. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft voor het programma 1,1 miljoen euro beschikbaar gesteld. Naar verwachting zullen twaalf tot vijftien makers in deze drie jaar een voorstelling of concert in het buitenland maken met ondersteuning door Fast forward.

Yeoman is sinds 2001 betrokken bij Noorderzon in Groningen, waar hij een groot internationaal netwerk opbouwde. In 2012 en 2013 was hij medeverantwoordelijk voor de programmering van Festival De Keuze in de Rotterdamse Schouwburg. Met het aantreden van Ellen Walraven als nieuwe directeur neemt de Rotterdamse Schouwburg de programmering van het festival vanaf dit jaar weer volledig in eigen hand.

Foto: Mark Yeoman