Performance kunstenaar Marina Abramović staat komende herfst twee weken in Theater Carré. Dat maakte het theater vandaag bekend.  Speciaal voor Carré creëert Abramović een 7-daagse ‘performance art experience’ met nieuw werk van internationale gerenommeerde performance kunstenaars. Daarnaast presenteert ze de Nederlandse première van haar opera 7 Deaths of Maria Callas. 

Van 24 tot en met 30 oktober staat Carré in het teken van het performance-programma No Intermission. Het theater, Marina Abramović en haar instituut cureren daarvoor samen tien internationaal gerenommeerde performance kunstenaars. Ze zullen allemaal dagelijks aanwezig zijn met een performance, met iedere dag een wisselende artiest in de spotlight. Hun namen maakt Carré later bekend.

Het is de bedoeling dat de kunstenaars alle ruimtes in Carré gaan gebruiken: van de piste, de kelder, de foyer en de gangen tot de cafés. Het publiek wordt uitgenodigd om vrij rond te lopen en op verschillende manieren te participeren in de performances. Abramović hoopt dat in Carré ‘de grenzen tussen performer en publiek vervagen en het theater gaat functioneren als een collectief’. De kunstenares zelf zal tijdens No Intermission dagelijks een speciaal voor Carré aangepaste versie presenteren van haar ‘Abramović Method’, een reeks oefeningen die ze 40 jaar geleden ontwierp.

Van 4 tot en met 6 november is in Carré ook 7 Deaths of Maria Callas van Abramović te zien, een eerbetoon aan de Grieks-Amerikaanse sopraan. In de opera worden zeven sterfscènes uit haar meest iconische rollen opnieuw geïnterpreteerd. De ‘laatste’ dood is van Callas zelf. Abramović werd al op jonge leeftijd geraakt door overeenkomsten tussen Callas en haarzelf als jonge kunstenaars. Beiden hadden ingewikkelde relaties met hun moeders en beiden leden aan gebroken harten.

7 Deaths of Maria Callas ging in in 2020 in première bij de Bayerische Staatsoper in München en reisde sindsdien naar de Opéra National de Paris, de Griekse Nationale Opera in Athene, de Deutsche Oper Berlin en Real Teatro San Carlo in Napels. Na Carré wordt 7 Deaths in maart 2023 opgevoerd in Barcelona. 

Sinds het begin van haar carrière in Belgrado in de vroege jaren zeventig, speelt Marina Abramović (1946) een pioniersrol in de performance-kunst, die ze zelf omschrijft als tijdgebonden en immateriële kunst. Enkele van de belangrijkste werken in het genre zijn van haar hand. Met het Marina Abramović Institute (MAI) wil ze de intellectuele en spirituele erfenis van performance art uit de jaren ’70 beschermen en behouden.

Carré viert met de komst van Abramović de 135ste verjaardag van het theater. Kaarten voor No Intermission (à 65 euro) en 7 Deaths (tussen 50 en 250 euro) zijn vanaf vandaag te koop.

Foto: The Seven Deaths of Maria Callas van Marina Abramović Photograph by MARCO ANELLI