Margot Dijkgraaf (1960) wordt met ingang van 1 juni 2014 directeur van de Boekmanstichting, het kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid. Ze volgt Cas Smithuijsen (1949) op, die de stichting sinds 1986 heeft geleid en met pensioen gaat.

Dijkgraaf studeerde Frans in Amsterdam en Parijs en Communicatiewetenschap in Utrecht. Ze is literatuurcriticus bij NRC Handelsblad en publiceerde boeken over onder andere Franse en Europese literatuur. In 2007 richtte ze het academisch-cultureel centrum SPUI25 in Amsterdam op, dat zij als directeur uitbouwde tot een drukbezocht podium. Ze vervult vele jury- en bestuursfuncties in het culturele veld en is sinds kort intendant bij de Nederlandse Ambassade in Parijs. Dit voorjaar verschijnt een boek over Hella S. Haasse van haar hand.

In 2001 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Kunsten en Letteren, een onderscheiding voor haar rol als pleitbezorger van de Franstalige literatuur in Nederland. Tevens benoemde de Franse regering haar in 2009 tot Ridder in het Legioen van Eer vanwege haar bijdrage aan de bekendheid van Franse en Franstalige schrijvers in Nederland.

Cas Smithuijsen neemt op 6 juni 2014 afscheid van de stichting. Hij zal op die dag de vierde Boekmanlezing uitspreken in het Bimhuis in Amsterdam, als onderdeel van het Holland Festival 2014. De lezing, door hem ingesteld in 1989 om het gedachtegoed van Emanuel Boekman (1889-1940) als grondlegger van het moderne kunstbeleid in ere te houden, werd eerder door Johan Polak, Jan Bank en Carolien Gehrels gehouden.

Foto: Hannie van Herk