Tijdens de slotavond van de 23ste editie van het ITs Festival Amsterdam zijn zeven prijzen uitgereikt. De ITs Ton Lutz Prijs 2012 voor de beste regie ging naar Maren Bjorseth voor haar voorstelling Een Poppenhuis. Bjorseth studeert af aan de regieopleiding van De Theaterschool Amsterdam en wint 4.500 euro aan prijzengeld, te besteden aan de verdere ontplooiing van haar talent.

De ITs Choreography Award is gewonnen door Jasper van Luijk voor zijn voorstelling About there and here. Van Luijk is afkomstig van de ArtEZ Dansacademie Arnhem en ontvangt ook 4.500 euro aan prijzengeld, te gebruiken voor verdere persoonlijke en artistieke ontwikkeling. Bovendien mag hij zijn choreografie nogmaals vertonen in Melkweg Theater en zijn nieuwe werk volgend jaar tonen op ITs 2013.

De Kemn-A-ward, de prijs voor de meest veelbelovende, talentvolle acteur of actrice, ging naar Sallie Harmsen van de acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht voor haar rol in Turista. Harmsen ontvangt 1.000 euro, te besteden aan vliegtickets naar een film- of theaterstad naar keuze en 2.000 euro voor workshops en masterclasses in de gekozen stad en een masterclass naar keuze van Kemna Training.

De ITs Playwriting Award werd dit jaar voor de derde maal uitgereikt. Iona Daniel ontvangt de prijs voor haar theatertekst NachtbloeiersNachtbloeiers zal in boekvorm worden uitgegeven door Uitgeverij Theaterboek.

De ITs Parade Parel gaat naar de voorstelling die een plek op de Parade verdient. De Parel gaat dit jaar naar Joke Emmers met haar voorstelling Damiët. Haar voorstelling zal van 10 t/m 13 augustus te zien tijdens de Parade in Amsterdam, in Casa Mondo.

De ITs Guest Award, de prijs voor de beste internationale voorstelling, ging naar de productie Dance UCT 2012 van University of Cape Town School of Dance uit Zuid-Afrika.

Charlotte Gruber won de TIN Theaterscriptieprijs met haar werkstuk ‘Interactions: Performing Actual and Virtual Spaces as Stages of Inter-est’, waarmee ze afstudeerde als theaterwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam.

(foto: Een  poppenhuis, regie Maren Bjorseth, foto Robert van der Ree)