Mansholt van Tjeerd Bischoff is genomineerd voor de vijfjaarlijkse Prijs voor Podiumteksten van de Koninklijke Academie van de Nederlandse taal- en letterkunde. De academie nomineert elk jaar een kanshebber. De prijs wordt in 2017 uitgereikt.

De Prijs voor Podiumteksten bekroont theaterteksten die in de periode 2012-2016 zijn gepubliceerd of voor het eerst opgevoerd. De jury koos Mansholt uit de ruim dertig nieuwe teksten die in 2014 zijn opgevoerd of gepubliceerd. Mansholt werd in 2014 gespeeld op Theaterfestival Karavaan, met Helmert Woudenberg in de hoofdrol.

Mansholt gaat over Sicco Mansholt, eurocommissaris voor landbouw, die vlak voor zijn pensioen terugkijkt op de ravage die zijn beleid heeft teweeggebracht. Hij raakt beïnvloed door een jonge stagiaire, met wie hij een verhouding begint. De jury: ‘Alle thema’s maken een sterke dramatiek mogelijk, die Bischoff op alle niveaus weet te exploiteren. Daarbij slaagt de dramaturg erin een rijke variatie aan taalregisters open te trekken in functie van de respectieve personages.’

De eerdere winnaars waren David van Reybrouck (2007) en Tom Lanoye (2012).

Foto Mansholt – Helmert Woudenberg: Paul Hoes