Normaalgesproken zouden de studenten aan de theateropleidingen zich nu presenteren op het ITS Festival. Nu dat niet door kan gaan, laten ze in dit manifest alsnog hun stem horen. ‘Aan het theaterveld: geef ruimte voor het experiment.’

Wij zijn de nieuwe generatie makers in de werkelijkheid zoals die nu is en nog nooit eerder is geweest. Wij zijn afstudeerjaar 2020 en wij willen niet gereduceerd worden tot het coronajaar. Wij zijn unieke gevallen en we omarmen onze verschillen in denken, smaak en stijl.

Toch slaan we onze handen ineen om met dit manifest onze stem te laten horen, kracht uit te stralen, onszelf te laten zien en waarin we de gehele breedte van het theaterveld proberen te vangen.
Alleen al met het schrijven van dit manifest, bereiken wij het grootste doel ervan: verbinding. Laat dit het manifest van verbinding, eigenheid en kracht zijn.

ZING

Aan het theaterveld: geef ruimte voor het experiment. Omdat we nu maar voor een klein publiek kunnen spelen, kunnen we net zo goed kleinschalige (experimentele) projecten programmeren als gegarandeerde publiekstrekkers. Geef kansen aan nieuwe inhoud en aan nieuwe, nog onbekende makers.

VECHT

Aan de instellingen: gebruik deze crisis om het huidige personeelsbeleid te heroverwegen en geef ons, net afgestudeerden, een eerlijke basis om het werkveld in te gaan. De huidige manier van werken hoeft niet vanzelfsprekend te zijn. Wij gaan niet meer unfair werken.
Naast de financiële veiligheid accepteren wij niet langer dat er een angstcultuur in de sector aanwezig is. We eisen van onszelf en van de sector dat die doorbroken wordt om een veilige werksfeer te creëren.

HUIL

Het oude theaterlandschap was en is nog lang niet divers genoeg. Ook wij zijn nog niet divers genoeg, we hopen met dit bewustzijn een stap naar een beter werkveld te maken. Wij willen daar onze rol in spelen. Daarnaast is het, nu de zalen grotendeels afgesloten zijn voor gebruik, juist de tijd de wereld in te gaan, daar theater te maken, en een betere weerspiegeling van de maatschappij te zijn.

BID

Theaterhuizen, gezelschappen en festivals dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ons als afstudeerders -juist nu- een podium te bieden waar we ons werk kunnen tonen en ontwikkelen, zonder dat er voorwaarden aan verbonden zijn (zoals een minimum van twee eerder geproduceerde voorstellingen). Kunstenaars kunnen hun eigen podium creëren maar niet zonder de hulp van een ander: we willen ondersteuning bij het creëren van een database voor (gratis) faciliteiten als repetitieruimtes, licht, techniek, expertise om eigen initiatieven voor theater en theatereducatie te realiseren.

LACH

We moeten met de hele sector gezamenlijk het theaterveld opnieuw uitvinden. Wij zijn, als nieuwe lichting, in dit gesprek onmisbaar. Het is mede aan ons om de nieuwe stroming te creëren; laat ons het veld verrijken met nieuwe kleuren. De huidige situatie in de kunsten kan juist nu radicaal getransformeerd worden. Er moet een duurzamer productieproces komen, met meer tijd om te denken, te ontwikkelen, te proberen en te falen.

WERK

Online theater is geen theater. De collectieve ervaring van uitvoerders en toeschouwers die in een gedeelde ruimte, invloed op elkaar uitoefenen, is voor ons van belang om theater, theater te laten zijn. Zoom kan een uitkomst zijn, maar is geen oplossing.
We moeten kunst in de samenleving opnieuw belangrijk maken. We kunnen (door deze huidige situatie) niet meer accepteren dat het bestaansrecht van een voorstelling afhangt van de stoelbezetting, aantal speelbeurten of sterrenrecensies.

BEWONDER

De wereld is ‘in repetitie’, iedereen is aan het oefenen, aan het exploreren, het onderzoeken, niemand weet nog hoe dit moet. Wij hoeven ons hiervoor niet aan te passen. We zijn nog geen onderdeel van de status quo, en zijn daardoor flexibel. Laat de overheid ons juist nu de ruimte geven: de samenleving heeft ons, meer dan ooit, nodig.

De afstudeerders van 2020,

Ilse Dorine en Bregt van Deursen
Damaris de Jong, Marouan Bendehmane, Alidtcha Binazon, Adriaan Spaargaren Laureano, Friedl de Nyn, Luuk Jansen, Teun Donders, Jasper Stoop, Roel Pronk, Pip Lucas, Shelley Bos, Merel Staalstra, Levi Middendorp, Simone Giel, Chaja van Kollem, Els Vegter, Elke de Graaff, Bodine Sutorius, Charles Pas, Moriah Dekker, Nick Deroo, Annet de Ruiter, Martijn Huisman, Sanne Bokkers, Maja Grzecka, Niek van Oosterwijk, Rick van der Steen, Lara van Hoof, Rebekka Nilsson, Stijn Dijkema, Mateusz Staniak, Rosemintje Verpaalen Weijts, Harun Balci, Sebastián Mrkvička, Nikki Kuis, Bram Walter, Timo Fluitsma, Jolieke Bak, Evelien Kanters, Aiken Somberg, Ingeborg Geenen, Imme Scheffer, Ellie de Jong, Ruben van den Aardweg, Marloes Jobse, Lina Monte, Emma Janssen, Godelieve Meijers, Loïs Lint, Charlotte Hoek, Carolien Tiedema, Chris de Vries, Jilke van der Kolk, Lichelle van Zijl, Lotte Visser, Menno Voois, Marith Venema, Maaike Wijntje, Dominique de Bont, Donna Jo Aarts, Iris Bakker, Sterre Verschoor, Lotte Pierik, Marleen Brons, Marie Vanhees, Léna Aarts, Linda van den Elshout, Ino Mijland, Katoo Vanhoutteghem, Lenni van Rixtel, Liselotte Backx, Jan de Beer, Isabel Schoonbeek, Tom Heintz, Cindy Liebregts, Cato van Breugel, Kevin Conor Mckee, Carolien Ruoff, Olga Bruijniks, Clara van Spanje, Leonie Kuhlmann, Myra Bodian, Marloes Hermans, Amber Michiels, Rosita Segers, Max Laros, Sharlee Daantje, Isabel Hees, Patsy Kroonenberg, Dagmar Ketelaers, Meike Steerneman, Anne Heintz, Max Clement, Willemijn Hordijk, Elise Modderkolk, Merel van den Berge, Robin Tinkhof, Lotte van de Poll, Fleur Mennega, Lukas Bulteel, Evalinde Lammers, Nick Renzo Garcia, Florence Vos Weeda, Reno van Rijsewijk, Lisa Zweerman, Olivier Herter, Kimberley Agyarko, Dahiana Candelo, Joes Brauers, Giovanni Brand, Lieve Fikkers, Roann Postma, Romy Moons, Susie Verstappen, Lieke van der Vegt, Hélène Vrijdag, David Westera, Fieke Opdam, Nina-Elisa Euson, Tessa Verbruggen , Maren Merckx , Lisa van der Quast , Denice de Muynck, Daphne Agten, Sara Gracia santacreu, Lena Luppes , Jokke Martens , Jonas Bossuyt , Jeroen D’hoop, Arinth Foekema, Mathilde van der Hoop, Sarah Asante Ntiamoah, Sofie Moritz, Koen van Seuren, Koen Verheijden, Cinzia Scoglionero, Louise De Braeckeleer, Mirte Desmeth, Zorba Huisman, Gavin-Viano.

AHK Acteurs
AHK Docent Theater
AHK Mime
AHK Regie
ArtEZ Arnhem Acteurs
ArtEZ Arnhem Docent Theater
ArtEZ Zwolle Docent Theater
Fontys Docent Theater
HKU Acteurs
HKU Docent Theater
Toneelacademie Maastricht Acteurs
Toneelacademie Maastricht Performance
Toneelacademie Maastricht Docenten & Regisseurs
Toneelacademie Maastricht Theatervormgevers
Toneelacademie Maastricht Regisseurs

beeld Gemma Pauwels