Vandaag wordt het Rotterdamse Museumpark weer overgenomen door De Parade. De gehele zomer lang raast een wervelwind aan wijnfonteinen, circustenten, poffertjes en banken waar je een houten kont van krijgt langs de vier grote steden in de Randstad. Tussen die chaos schiet Theaterkrant.nl te hulp. Naar onder meer deze vijf voorstellingen kijken wij uit. 

1. Släpstick – de Wërëldbänd

Niet alleen Theaterkrant.nl kende vijf sterren toe aan Släpstick, ook de rest van de pers was eensgezind lovend. ‘Een absolute aanwinst voor het huidige theateraanbod, geschikt voor jong én oud’, schreef recensent Koen Thomas van Leeuwen. U mag lekker mee participeren met dit muziektheater geïnspireerd op… ja, waarop niet eigenlijk? De Wëreldbänd gaat van schlager en gospel naar Brigitte Kaandorp.

2. Metamaffiosi – De Meiden

Vorig jaar bestormde theatercollectief De Meiden – bestaande uit actrices Linda Lugtenborg en Annemieke Ros – De Parade met de voorstelling Chopchopbangbang, waarin ze zich woedend uitspraken over Toneelgroep Amsterdam die hún stuk, het toneelstuk De Meiden van Jean Genet, had toegeëigend. Recensent Annet Veenstra was enthousiast. Vier sterren. Dit jaar zijn ze er weer, nu met Metamaffiosi. Over twee Griekse goden en wat er gebeurt als zij beginnen te kibbelen. En dat op de KinderParade.

3. Bodywarmer – Sarah Ringoet

De titel doet anders vermoeden, maar dit is dus een voorstelling over de bitterzoete pijn van de liefde. ‘Als het ongeluk dan om de hoek komt, wordt Bodywarmer een voorstelling zoals alleen Sarah Ringoet die kan schrijven: een geestige, eerlijke en pijnlijke ontleding van twee brekende harten’, schreef recensent Marijn Lems in zijn vier-sterrenrecensie.

4. Steefs Operettecarroussel – Steef de Jong

Steef de Jong is inmiddels een vaste waarde op De Parade. Ook dit jaar is hij weer van de partij met zijn Operettecarroussel, waarin hij de dode operette tot leven wekt met zijn typerende kartonnen decorstukken. Zijn eerdere voorstelling Ludwig won tijdens het World Fringe Festival in Australië in 2016 de prijs voor beste theatervoorstelling en werd in 2014 bekroond met de Mus, de prijs voor de beste voorstelling op de Parade.

5. Kiki Schippers met band

In april won cabaretière Kiki Schippers de Annie M.G. Schmidtprijs voor haar lied ‘Er spoelen mensen aan’. ‘Het zijn sterke, vaak ook verrassende geluiden die Kiki laat horen’, aldus recensent Ruud Buurman over haar voorstelling Wie kijkt?. Dit jaar brengt ze ‘een exclusief Paradeconcert met muzikale gasten’.

Foto: Joep van Aert