Zanger en liedjesschrijver Maarten van Roozendaal (1962) is ongeneeslijk ziek. Eind januari werd de reprisetournee van zijn voorstelling De gemene deler wegens ziekte geannuleerd, maar nu zou er longkanker bij hem zijn geconstateerd.

Voor De gemene deler werd Van Roozendaal genomineerd voor de Poelifinario, de VSCD Cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. De jury noemde de voorstelling een ‘sobere, waardevolle en boeiende muziekvertelling die zorgt voor ontroering, kippenvel en goedgeplaatste wrange grappen’.

Van Roozendaal werd bekend door zijn Nederlandstalige liedjesprogramma’s, waarin hij samenwerkte met onder anderen Egon Kracht, Marcel de Groot, theatergroep Huis aan de Amstel, Lebbis en Paul de Munnik. Ook schreef hij muziek voor verschillende theater- en dansvoorstellingen en voor televisieprogramma’s als De sprookjeskast en Knoop in je zakdoek. Samen met Johan Hoogenboom schreef hij de muziek voor de serie Otje van Tamara Bos naar het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt.

(De gemene deler foto: Jaap Reedijk)