Toneelgroep Amsterdam verwelkomt vier nieuwe acteurs bij het vaste ensemble: volgend seizoen Maarten Heijmans, Majd Mardo en Achraf Koutet en vanaf augustus 2019 Ilke Paddenburg. 

Maarten Heijmans (1983) brak in 2014 bij het grote publiek door met zijn rol van Ramses Shaffy in de tv-dramaserie Ramses van Michiel van Erp. Voor deze vertolking won hij zowel een Emmy Award als een Gouden Kalf. Na zijn afstuderen aan de Amsterdamse Toneelschool in 2007 acteerde hij onder andere in Soldaat van Oranje, Vaslav en Les Enfants du Paradis en speelde bij gezelschappen als Het Toneel Speelt, De Toneelmakerij en Ro Theater. Bij Toneelgroep Amsterdam had Heijmans een rol in  Maria Stuart en in Ibsen huis, waarvoor hij de Arlecchino 2017 ontving. Heijmans over zijn vaste aanstelling: ‘Tijdens mijn toneelschooltijd was TA als de maan; iets moois om naar te wijzen. Iets wat niet per se bereikt hoeft te worden, iets wat puur ter inspiratie dient. Er ooit te spelen was een krankzinnig idee; onbereikbaar zoals de maan dat ook is. Ik voel me zeer vereerd onderdeel van dit gezelschap uit te mogen maken en mijn eerste stap op de maan te zetten.

Majd Mardo (1989) studeerde in 2013 af aan de Toneelacademie Maastricht en speelde onder andere bij De Toneelmakerij (Jamal, Macbeth), De Nationale Reisopera (The News), Het Nationale Theater (Polleke), Toneelgroep Oostpool (Kinderen van Judas) en in Daria Bukvićs regies Nobody Home en Jihad. Mardo: ‘Het is een lange reis van Aleppo naar TA maar ik geloof dat ik er ben. Ivo, de acteurs, de regisseurs, het huis… Wat een eer.’ 

Achraf Koutet (1995) zit in het laatste jaar aan de Theaterschool Utrecht. Hij was onder andere te zien in Exact bij Theatergroep DOX, schreef en speelde de solo Een wedstrijd en acteerde in tv-series als A’dam – E.V.A., Jeuk, Flikken Maastricht en Het land van Lubbers. Achraf Koutet: ‘Ik voel mij ontzettend bevoorrecht dat ik al zo vroeg in mijn acteercarrière de kans en het vertrouwen krijg van Ivo van Hove om mij bij zijn gezelschap aan te mogen sluiten. Ik kan niet wachten om met hem en al die geweldige acteurs samen te werken. Een kleine jongensdroom komt uit!’

Ilke Paddenburg (1988) ging na het afstuderen aan de Toneelschool Arnhem in 2011 als freelancer aan de slag. Ze speelde onder andere bij Keesen & Co (De Kersentuin, De Val en Beton), Toneelgroep Oostpool (Cookies, Beschuit met muisjes en De Lankmoedigen) en Theater Utrecht, waar ze voor haar rol van Marie in Een soort Hades de Colombina 2016 won. Paddenburg: ‘Mijn vader is kapper en gebruikt altijd kappersmetaforen om mij dingen duidelijk te maken. Nu heb ik de eer om te gaan spelen bij TA en gaat hij zeggen: “Nu ga jij knippen met echt hele goeie scharen!”. Mijn vader heeft gelijk en zijn dochter heeft er zin in!’ In het zomernummer van Theatermaker 2017 sprak Bo Tarenskeen met de actrice over acteren en haar weg daarnaartoe.

TA’s ensemble bestaat op dit moment uit: Hélène Devos, Jip van den Dool, Fred Goessens, Janni Goslinga, Aus Greidanus jr., Marieke Heebink, Robert de Hoog, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Maria Kraakman, Ramsey Nasr, Chris Nietvelt, Celia Nufaar, Frieda Pittoors, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Harm Duco Schut, Bart Slegers, Eelco Smits en Steven Van Watermeulen.

Foto Majd Mardo: Anne Reinke  / Ilke Paddenburg: Compagne Henze Pegman