Luk Perceval wordt in 2018 gastregisseur bij de KVS in Brussel. Hij zal hier een internationaal en multicultureel gezelschap creëren, dat recht doet aan de Europese samenstelling van de inwoners van Brussel. Hij vertrekt hierdoor eerder dan gepland bij het Thalia Theater in Hamburg, waar hij tot 2019 zou blijven.

‘In Brussel leven eigenlijk geen Belgen, maar Eurocraten en vluchtelingen’, zei Perceval op 12 januari tegen de Duitse radiozender Deutschlandradio Kultur. Om hen aan te spreken wil hij op zoek naar een nieuwe theatervorm. De toekomst van het theater bestaat uit een theater dat niet enkel lokaal verbindt, maar ook over grenzen kijkt, zei hij tegen de zender.

In zijn nieuwe voorstelling Früchte des Zorns, naar het boek The Grapes of Wrath van John Steinbeck, werkt hij met een internationaal ensemble dat het stuk in meerdere talen instudeert. De co-productie met NTGent gaat op 23 januari in première in Hamburg. Ook Front, dat hij in 2014 eveneens met NTGent maakte, was meertalig: acteurs spraken Nederlands, Duits, Frans en Engels door elkaar.

Vanaf september wordt de KVS geleid door Michael De Cock, die meerdere gastregisseurs aantrekt (KVS heeft geen vast huisgezelschap). Wie hij behalve Perceval kiest wordt binnen enkele maanden bekend, net als de opvolgers van de vertrekkende zakelijk leider Danny Op de Beeck en dramaturge Hildegard De Vuyst.

Foto: Reinhard Winkler