Lucho Smit (40) wordt vanaf 1 april 2023 de nieuwe artistiek leider van Festival Circolo, het grootste festival voor hedendaags circus in Nederland. Hij neemt het stokje over van Wendy Moonen, die ruim tien jaar het festival artistiek op hoog niveau heeft weten te leiden. Met Smit, geboren in Rotterdam en opgeleid aan de wereldberoemde circusschool in Châlons-en-Champagne, haalt Circolo een internationale circusvernieuwer naar Tilburg.

Voor Smit maakt circus al ruim 30 jaar deel uit van zijn leven. Hij begon als kind bij de voorloper van wat later Circus Rotjeknor zou worden, dé jeugdcircusschool van Rotterdam, en richtte als zevenjarige al een eigen circusgroepje op. Omdat er in Nederland toen nog geen kunstvakopleidingen waren voor professionele circusacrobaten, vertrok hij naar Frankrijk, het walhalla van het zogeheten Nouveau Cirque (hedendaags circus waarin het niet alleen draait om de virtuoze beheersing van circusdisciplines, maar veel meer om het ten tonele brengen van bijzondere thema’s en verhalen). Smit werd aangenomen op het CNAC, het vermaarde Centre National des Arts du Cirque in Châlons-en-Champagne. Daar ontmoette hij gelijkgestemde, eigenzinnige zielen die met circustheater de wereld wilden veranderen.

Jarenlang toerde Smit over de wereld als acrobaat, jongleur en muzikant. Hij trad op met beroemde circustheatergezelschappen en maakt deel uit van het Franse collectief Galapiat. Daarmee tekende hij in 2010 voor de hit van Festival Circolo: Risque ZérO (2008). Zijn commentaar op het altijd maar oprekken van de risico’s en het steeds verder opzoeken van gevaar in het circus vervolmaakte hij in zijn solo L’âne & la carotte (De ezel en de wortel, geproduceerd in 2020 door Galaiat en in 2021 te zien tijdens Circolo), een krachtige, eigenwijze voorstelling over de circusobsessie met altijd ‘verder, hoger en sneller’. Smit specialiseerde zich onder meer in een klimact met het stapelen van meer dan tien stoelen, maar speelde tegelijk een spelletje met zijn innerlijke stem om de grens altijd verder te willen verleggen.

De baan als artistiek leider van Circolo komt voor Smit op het juiste moment. Met het bereiken van de leeftijd van 40 jaar startte ook het nadenken over een gezonde toekomst als circusacrobaat en theatermaker. Na jaren gewerkt te hebben vanuit standplaatsen in Frankrijk en Tsjechië landt hij nu weer in Nederland. Smit brengt zijn internationale netwerk mee en noemt het een ‘grote eer en uitdaging’ om de rol van artistiek leider van Festival Circolo op zich te nemen. ‘Ik zie kansen om het festival nog sterker te positioneren in het Nederlandse en internationale podiumkunstenveld.’ Daarnaast wil hij zich inzetten voor een intensievere interactie tussen circusmakers en publiek en voor maatschappelijk relevante circusprojecten. ‘Kunst en circus moeten in mijn ogen bijdragen aan de versterking van de samenhang in de samenleving.’

Eerder liet hij al regelmatig van zich horen tijdens debatten over het hedendaags circustheater. Ook stond hij mede aan de wieg van de kunstvakopleiding Academy of Circus and Performance Art (ACaPA) aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg. Regelmatig steunt Smit jonge circustheatermakers met regie of dramaturgie van hun circustheatervoorstelling en adviseert hij circusopleidingen in binnen- en buitenland. Daarnaast is Smit lid van de internationale vakjury van CircusNext, het Europees talentenprogramma op het gebied van circus.

Net als Circustad Festival, het collega-festival in Rotterdam, dat in 2021 Menno van Dyke als nieuwe artistiek leider verwelkomde, wordt vanaf april ook Festival Circolo geleid door een internationaal acrobaat van Nederlandse afkomst.

De komende editie van Festival Circolo vindt plaats van 13 tot en met 22 oktober 2023 in Tilburg. Circusstad Festival vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 7 mei in Rotterdam.

Foto: Lea Willems