De Rabobank heeft theatermaker Lucas De Man en negen andere kunstenaars van Stichting Nieuwe Helden afgelopen jaar uitgenodigd als artists in residence. De bank vroeg hen te onderzoeken hoe kunst een rol kan spelen bij de ontwikkelingen en transitie van het bedrijf. Onder de titel ‘Het wordt altijd anders’ presenteren de kunstenaars op 26 november hun eerste bevindingen in het Stedelijk Museum.  

De kunstcollectie van de Rabobank vormt een afspiegeling van de Nederlandse hedendaagse kunst vanaf 1950 tot nu. Ze omvat tweeduizend kunstwerken van ruim honderd kunstenaars, onder wie Marlene Dumas, Ulay, Rineke Dijksta en Jan Schoonhoven. Een tijd met een slinkend kantorennet en open en transparante werkplekken, vraagt volgens de bank nu om een ‘herbezinning op uitgangspunten van het verzamelen’. Centrale vraag voor de artists in residence was ‘Wat zou de toekomst van een bedrijfscollectie kunnen zijn in deze veranderende wereld; gaat het om bezit vergaren of kan die culturele betrokkenheid een andere vorm krijgen?’ En hoe weerspiegelen de ontwikkelingen in de samenleving zich in de bank?’

De theatermakers hebben zich de afgelopen maanden intensief ondergedompeld en laten inspireren door de bank, zijn medewerkers en klanten. Geluidskunstenaar en acteur Michaël Bloos bijvoorbeeld interviewde samen met Niels Kuiters, Isil Vos en Eva Meijering ongeveer tachtig medewerkers die op de meest uiteenlopende plekken binnen de bank werken. Zo ontmoetten ze een financieel directeur die ooit danser is geweest en bezochten ze het depot van de bank. Uit al deze interviews maakte Bloos de podcast de poëzie van het bankieren: ‘een zoektocht naar de mens achter de bankier’.

Een andere kustuiting wordt de solovoorstelling Sam, met afwisselend de acteurs Isil Vos en Michaël Bloos en in regie van Lucas De Man. Sam werkt al meer dan tien jaar voor de bank, maar stelt zich regelmatig vragen over de zin, de toekomst, de cultuur en de waarden van de bank. Niels Kuiters componeerde muziek die is gebaseerd op ‘bankgeluiden’. Vanaf eind november wordt de solovoorstelling opgevoerd in het hele land.

In De Grote Familievriendelijke Rabo Kerst Kunstshow ten slotte gaan Lucas De Man en Khadija Massaoudi as hosts het verhaal van de bank en medewerkers vertellen aan de hand van de kunstcollectie. De bank biedt de show aan aan zijn 1,2 miljoen leden en ruim 30.000 medewerkers.