De Nederlandse operaregisseur Lotte de Beer (39) wordt vanaf 1 september 2022 artistiek directeur van de Weense Volksopera (Wiener Volksoper). De Oostenrijkse Staatssecretaris van Cultuur maakte vandaag de opvolger van huidig leider Robert Meyer bekendVoor het eerst zal een vrouw een van de belangrijkste opera- en operettehuizen van Wenen leiden.

Lotte de Beer (1981) volgde eerste een opleiding zang en piano (conservatorium in Maastricht) en acteren (Toneelschool Maastricht), voor ze in 2009 in Amsterdam als regisseur afstudeerde. Ze won de Ton Lutz Award en maakte daarna in recordtempo naam in het Europese muziektheaterlandschap. Ze maakte vijf producties bij De Nationale Opera in Amsterdam en was te gast bij onder meer de Munchener Biennale, het Holland Festival, de Neukollner Oper, Oper Leipzig, het Aalto-Musiktheater Essen, de Koninklijke Deense Opera, Oper Koln en de Bayerische Staatsoper Munchen. In Oostenrijk was ze te zien bij onder meer bij de Kameropera, Theater an der Wien en op het Bregenz Festival.

In 2015 ontving De Beer op de International Opera Awards de prijs voor Beste Nieuwkomer. In 2018 kreeg ze de ‘Distinguished Artist Award’ van de International Society for the Performing Arts (ISPA) en in 2020 werd ze genomineerd bij de International Opera Awards als beste regisseur.

De Beer richtte in 2010 ook haar eigen bedrijf Operafront op, dat met kleinschalige, experimentele opera’s op bijzondere locaties het genre toegankelijk wil maken voor een jong publiek. Ook in Wenen wil ze zich gaan toeleggen op het bereiken van een nieuw en jonger publiek, zonder de mensen te verliezen die al van opera houden. 

De Weense Volksoper is het tweede grote muziektheater van Wenen, gespecialiseerd in vooral operette. Het theater produceert ieder seizoen zo’n driehonderd voorstellingen van vijfentwintig Duitstalige producties.

In 2017 schreef Erwin Roebroeks voor Theatermaker een profiel over Lotte de Beer.

Foto: Philipp Ottendörfer