De Nederlands-Peruaanse operaregisseur Lisenka Heijboer Castañón wint dit seizoen de Götz Friedrich Prijs. Ze ontvangt de Duitse onderscheiding voor uitmuntend muziektheatertalent voor haar regie van John Adams’ The Gospel According to the Other Mary bij de Weense Volksopera. Aan de prijs is een bedrag van 5000 euro verbonden.

De Götz Friedrich Prijs is vernoemd naar de Duitse regisseur en intendant van onder andere de Deutsche Oper Berlin. Het is ook dit operahuis dat de prijs nu organiseert en financieel ondersteunt. De uitreiking is op 16 oktober in de foyer.

Heijboer Castañón debuteerde in 2020 op het grote podium van De Nationale Opera met de première van FAUST [working title]. In 2022 regisseerde ze in Amsterdam het muziektheaterproject I Have Missed You Forever voor het Opera Forward Festival. Ook in 2022 regisseerde ze (samen met Zack Winokur) een nieuwe productie van Tristan und Isolde bij Theater Basel.

De operaregisseur deed podiumervaring op als assistent van regisseurs als Pierre Audi, Krzysztof Warlikowski, Laurent Pelly en Lotte de Beer, met wie ze ook als co-regisseur samenwerkte. In seizoen 2019/20 was ze ook Directing Fellow van de Vocal Arts Department van de Juillard School New York.

Foto: Volksoper/Barbara Palffy – The Gospel According to the Other Mary