Theatermaakster Lisa Verbelen, verbonden aan het Huis van Bourgondië, heeft de Dioraphte Stimuleringsprijs 2012 gewonnen. De prijs voor jonge makers wordt jaarlijks uitgereikt op het Festival Cement. Dit jaar mochten, met het oog op hun bedreigde positie, Nederlandse en Vlaamse productiehuizen eigen talent naar voren schuiven. Na twee presentatiedagen kwam de 24-jarige Verbelen als winnaar uit de bus, met haar concept voor een voorstelling genaamd BOG.

Verbelen komt oorspronkelijk uit Antwerpen en studeerde in 2011 af aan de Toneelschool Maastricht. De jury roemt haar vanwege haar ‘fijngevoelige theatertaal […] die zowel materie, als woord en beeld heel knap samenbrengt’. Ze weet persoonlijke verhalen in een universeel kader te plaatsen.

De Stimuleringsprijs is een cheque van 7.500 euro en een toonplek op het Festival Cement 2013. Het is niet de eerste keer dat Verbelen op het festival zal staan; eerder was ze er te zien met Collection van Suze Milius en haar eigen afstudeersolo MUR. In het filosofische BOG zal Verbelen de ‘ingewikkelde veelheid van het leven’ herstructureren. Brieven van mensen op ‘schakelmomenten’ in hun leven worden een belangrijk onderdeel van de voorstelling. Verbelen gelooft dat tijdens deze momenten een gemeenschappelijk gevoel ontstaat dat mensen, voorbij liefde of dood, verbindt.