Lisa Reinheimer is vanaf 14 november de nieuwe directeur van Dansateliers in Rotterdam. Ze volgt Kristin de Groot die na 11 jaar directeurschap op 1 januari vertrekt. Reinheimer was de afgelopen 2,5 jaar artistiek coördinator bij DansBrabant in Tilburg, waar Nienke Rooijakkers haar functie overneemt.

Lisa Reinheimer (1985) is sinds 2020 artistiek coördinator bij DansBrabant, waar ze inzette op de ontwikkeling van duurzame makerspraktijken en naar alternatieven zocht voor productiegedreven werken. Daarvoor schreef ze als onafhankelijk criticus over maakpraktijken en ontwikkelingen in de Nederlandse dans, cureerde ze contextprogramma’s, was verbonden aan het Domein voor Kunstkritiek en was hoofddocent Dramaturgy, Arts & Culture aan de Fontys Dance Academy. In 2020 sprak ze de Staat van de Nederlandse Dans uit.

Bij het Rotterdamse Dansateliers wil Reinheimer ruimte opeisen voor noodzakelijke ontwikkelingen in de dans. ‘Ik wil me hard blijven maken voor een meerstemmig dansveld en actief bijdragen aan hoe we samen een duurzamer werkveld vormgeven, met vertrouwen en verbondenheid als onderliggend motto.’

Nienke Rooijakkers volgt in november Reinheimer op bij DansBrabant. In haar rol als nieuwe artistiek leider wil ze onder meer de plannen doorzetten om van DansBrabant een meer makers-gedreven organisatie te maken. Rooijakkers is al langer vanaf de zijlijn bij DansBrabant betrokken. Ze coachte verschillende makers en schreef mee aan de eerste plannen rond het betrekken van makers bij het artistieke beleid. 

Rooijakkers heeft een achtergrond als theatermaker en dramaturg. Ook werkte ze bij Cinedans en Performance Technology Lab, een werkplaats en onderzoeksplek voor podiumkunstenaars die technologie willen betrekken bij hun makerspraktijk.

Foto Lisa Reinheimer, Jochem Jurgens