Artistiek leider Heleen Volman vertrekt na zeven jaar bij DansBrabant. De organisatie gaat zich ontwikkelen tot een meer ‘kunstenaarsgestuurd’ platform, dat niet meer door een artistiek leider, maar een coördinator wordt aangestuurd. Lisa Reinheimer gaat die nieuwe rol vervullen. Volman wordt vanaf 1 januari 2020 algemeen directeur van Corpo Máquina, het gezelschap van choreograaf Guilherme Miotto.

‘DansBrabant werkt momenteel aan een structuur waarin zowel doorgewinterde als beginnende danskunstenaars een actievere rol krijgen binnen de organisatie en meer ruimte krijgen om hun eigen projecten te starten en te ontwikkelen’, legt publiciteitsmedewerker Dirk Verhoeven uit. ‘Bij deze nieuwe structuur past niet meer een artistiek leider die één artistieke lijn uitzet, maar een coördinator die de verschillende makers en projecten begeleidt en ondersteunt.’

Lisa Reinheimer (1985) studeerde Dance- & Performance Studies aan de universiteiten van Berlijn en Utrecht. Ze werkte eerder als dansjournalist en -criticus (o.a. Theaterkrant en Tanzweb.org), programmamaker (o.a. bij Domein voor Kunstkritiek en festivals als Why Not), was verbonden aan Dansmakers Amsterdam en gaf les als theoriedocent Dramaturgy, Arts & Culture aan de Fontys Dance Academy.

‘Als geen ander baant DansBrabant al vanaf de start nieuwe paden wat betreft het denken over, maken, presenteren van en reflecteren op dans. Ook deze beweging getuigt daarvan’, schrijft Reinheimer in een persbericht. ‘Niet alleen het onderzoeken van nieuwe vormen, maar ook de durf hebben om daar daadwerkelijk mee aan de slag te gaan, vind ik tekenend.’ Ze kijkt er naar uit ‘om samen te werken aan een gedeeld en duurzaam dansklimaat als antwoord op de toekomst’.

Volman blijft voorlopig betrokken bij de internationale projecten waarin DansBrabant partner is, waaronder Micro and Macro Dramaturgies in Dance en Performing Gender.

Foto: Jochem Jurgens