Liesbeth Coltof is opnieuw genomineerd voor de prestigieuze Duitse theaterprijs Der Faust. De nominatie komt naar aanleiding van de voorstelling die ze maakte met het Junges DT Berlin, Miroloi. In 2016 won Coltof Der Faust voor de voorstelling Der Jungen mit dem Koffer, die ze maakte bij het Junges Schauspielhaus Dusseldorf. Ze was destijds de eerste Nederlandse regisseur die de prijs in ontvangst mocht nemen.

Der Faust is een van de belangrijkste Duitse theaterprijzen. De prijs is bestemd voor kunstenaars die een bepalende en onderscheidende bijdrage leveren aan het Duitse theater. Coltof is genomineerd in de categorie ‘Inszenierung Theater für junges Publikum’. Andere genomineerden in die categorie zijn Frank Hörner en Christian Eggert (Trial & Error – Die Lust am Scheitern) Nis Søgaard (Was das Nashorn bah, als es auf die andere Seite des Zauns schaute). 

Een jury van cultuur- en theaterdeskundigen, leden van de Duitse Academie voor Podiumkunsten en het Artistiek Comité van de Duitse Toneelvereniging beslist over de nominaties. De prijsuitreiking vindt plaats op 26 november in het Schauspielhaus in Düsseldorf.

Der Faust heeft dit jaar voor het eerst een aantal nieuwe categorieën, waaronder ‘Sound and Media’, ‘Performer in theatre for young audiences’ en ‘Genre Jumpers’. Deze laatste categorie eert esthetiek die breekt met traditionele patronen. Volgens de voorzitter van de Duitse Toneelvereniging, Dr. Carsten Brosda, wordt het met de nieuwe categorieën beter mogelijk om de diversiteit en kwaliteit van het theaterlandschap te eren. ‘Op die manier kunnen wij het uitstekende werk dat op verschillende gebieden in de podiumkunsten wordt verricht nog zichtbaarder maken.’

Coltof was jarenlang artistiek leider van de Toneelmakerij in Amsterdam. Ze was een van de eersten die in de jaren tachtig brak met de conventie dat jeugdtheater probleemloos vermaak moet zijn. In 2019 vertrok Coltof bij de Toneelmakerij. Op 15 oktober gaat haar regie Vader en zoon, 20 jaar later met Joop en Mads Wittermans in première in Het Klooster in Woerden.

Foto: Bart Grietens