Liesbeth Coltof heeft zojuist in Internationaal Theater Amsterdam de Zilveren Medaille van Amsterdam ontvangen vanwege haar jarenlange inzet als artistiek directeur bij jeugdtheatergezelschappen en haar grote invloed op het Nederlandse jeugdtheater. Ze kreeg de onderscheiding uit handen van loco-burgemeester Touria Meliani, na afloop van de laatste voorstelling van De krijtkring, waarmee ze na dertig jaar afscheid nam van de Toneelmakerij.

De Zilveren Medaille wordt toegekend aan personen die zich meer dan vijftien jaar buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam en de naam van de stad op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied op internationaal niveau naar buiten toe hebben uitgedragen.

Coltof werd in 1989 artistiek leider van Huis aan de Amstel, het jeugdtheatergezelschap dat in 2009 samen met Wederzijds fuseerde tot de Toneelmakerij. Voor haar werk binnen het Nederlands (jeugd)theater ontving ze eerder dit seizoen ook al de VSCD Oeuvreprijs en de Amsterdamprijs voor de Kunst.

Vanaf 1 januari neemt Paul Knieriem de artistieke leiding van het jeugdtheaterhuis over. Liesbeth Coltof blijft overigens theater maken; haar eerstvolgende regie, Breaking Fake News bij George & Eran Producties, gaat over een week in première in Theater Bellevue in Amsterdam.

Foto: Bart Grietens