Liesbeth Coltof, artistiek leider van jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij, heeft dinsdag 27 mei op het wereldcongres van ASSITEJ in Warschau (Polen) de Honorary President Award in ontvangst mogen nemen. Coltof wint de prestigieuze theaterprijs voor haar buitengewone verdiensten in het jeugdtheater.

ASSITEJ, de International Association of Theatre for Children and Young People, bevordert, promoot en verenigt jeugdtheater wereldwijd. Elke drie jaar reikt ASSITEJ de Honorary President Award uit aan een persoon of organisatie die de afgelopen drie jaar een belangrijke artistieke bijdrage heeft geleverd aan het internationale jeugd- en jongerentheater. Coltof werd voorgedragen door de Nederlandse tak van ASSITEJ, die is gevestigd in jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam.

De jury, bestaande uit het uitvoerend comité van ASSITEJ-internationaal, acht het werk van Coltof van internationaal belang. Coltof kijkt met haar werk over culturele en geografische grenzen heen en vormt volgens de jury voor velen, nationaal en internationaal, een inspiratiebron.

Coltof is behalve artistiek leider bij De Toneelmakerij betrokken bij Theatre Day Productions dat jeugdtheaters opricht in de Palestijnse bezette gebieden. Ook reist ze met jonge Nederlandse theatermakers naar Palestina om samenwerkingen met hun Palestijnse collega’s tot stand te brengen. Tevens is ze mede-initiatiefnemer van Connecting Stories, een netwerk van theatergezelschappen en regisseurs uit de Verenigde Staten, Iran en Nederland.

ASSITEJ Nederland bevordert de bekendheid van het Nederlands jeugdtheater over de Nederlandse grenzen, met als doel samenwerking tussen jeugdtheatergezelschappen tot stand te brengen en kennis uit te wisselen.

De achttiende editie van het wereldcongres van ASSITEJ duurt van 23 tot 31 mei 2014.

Foto: Jocelyne Moreau