Artistiek leider Liesbeth Coltof neemt komend seizoen afscheid van jeugdtheatergezelschap de Toneelmakerij met een bewerking van Bertolt Brechts Kaukasische krijtkring. De 10+ voorstelling gaat 6 oktober als De Krijtkring in Haarlem in première. Coltof werkt ook nog aan het concept van De knettergekke wereld achter het raam (8+), een coproductie met TroubleMan die geregisseerd zal worden door Coltofs opvolger Paul Knieriem.

Liesbeth Coltof werd in 1990 artistiek leider van Huis aan de Amstel, het grote Amsterdamse jeugdtheatergezelschap dat in 2009 met Wederzijds fuseerde en verder ging als de Toneelmakerij. In Brechts Kaukasische krijtkring ontstaat in een Russische boerendorp een strijd om een kind. Wie het als eerste uit een met krijt getekende kring weet te trekken, is de ware moeder, zo beslist de dorpsdichter. Coltof bewerkte de toneelklassieker samen met Roel Adam. Frédérique Spigt schrijft voor de voorstelling 16 nieuwe nummers.

Vanaf 1 januari 2019 neemt Paul Knieriem de artistieke leiding over. Naast De knettergekke wereld achter het raam, gaat hij bij de Toneelmakerij het multimediale Snowflake regisseren. Zijn voorstelling Jazz duzz gaat in reprise en hij initieert Destiny’s Child, een theaterproject over en met Amsterdam Zuidoost in regie van Wieke ten Cate. Knieriem zal komend seizoen ook afscheid nemen van Toneelschuur Producties met de voorstelling Kras.

Verder regisseert Belle van Heerikhuizen bij de Toneelmakerij de schoolvoorstelling Sweet Sixteen met een tekst van Casper Vandeputte.

Foto: Jan Hoek. Hij maakt voortaan de beelden bij de voorstellingen van het gezelschap.