Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft vanmiddag jeugdtheaterregisseur Liesbeth Coltof genomineerd voor een Amsterdamprijs voor de Kunst 2018. Samen met grafisch ontwerpstudio Experimental Jetset en stichting Thami Mnyele maakt ze kans op de prijs in de categorie ‘bewezen kwaliteit’.  De winnaar wordt op 15 oktober bekend gemaakt.

Het AFK kent jaarlijks in drie categorieën een Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en dus een prijs voor bewezen kwaliteit – voor makers ‘die vanuit hun unieke, artistieke drive kunnen bogen op een bijzondere carrière’. Voor iedere winnaar is er € 35.000 en een Amsterdam ‘schaal-op-schaal’.

Coltof geldt voor velen als hét gezicht van het hedendaagse theater voor kinderen en jongeren in Nederland. ‘Goed beslagen ten ijs, welbespraakt en met het nodige vuur, weet ze ook buiten het theater mensen te overtuigen van het belang van kwalitatief hoogstaand theater voor de jeugd, dat de verbeelding prikkelt en niet door de knieën gaat ter wille van de roep om ‘meer entertainment’’, schrijft de jury. ‘Ze durft ingewikkelde onderwerpen aan te kaarten en biedt daarbinnen een veilige ruimte voor emoties en uitwisseling.’

In 1990 werd Coltof artistiek leider van het Amsterdamse jeugdtheatergezelschap Huis aan de Amstel, dat in 2009 fuseerde met collega-gezelschap Wederzijds tot de Toneelmakerij. Eind 2018 neemt Coltof afscheid als artistiek leider van de Toneelmakerij, het grootste jeugdtheatergezelschap van Nederland.

Genomineerden voor de andere categorieën bij de Amsterdamprijs voor de Kunst zijn dit jaar  zangeres Nora Fischer, online radiostation Red Light Radio en archief voor zwarte geschiedenis The Black Archives (categorie Stimuleringsprijs), beeldend kunstenaar Melanie Bonajo, platform voor transculturele kunst Framer Framed en filmprogrammeur/cultureel activist Jeffrey Babcock (Beste Prestatie).

Foto: Bart Grietens