Nadat zakelijk leider Gerrit Dijkstra op 24 augustus liet weten dat Toneelgroep de Appel stopt, is een storm van reacties en protesten opgestoken. De Appel geeft op haar website aan veel reacties te ontvangen waarin de groep wordt gevraagd er alles aan te doen om het voortbestaan veilig te stellen.

Dit is, zo schrijft acteur Hugo Maarten, ook de wens van het gezelschap, maar om te blijven bestaan met garantie voor de huidige kwaliteit kan De Appel niet zonder de vijf ton aan subsidie die ze bij het Fonds Podiumkunsten aanvroeg en niet werd toegekend. Een afgeslankte vorm is voor het gezelschap geen optie, en ook wil De Appel de gemeente Den Haag niet om meer hulp vragen dan de bijna twee miljoen subsidie die de stad voor het gezelschap over heeft.

De Appel weet niet waar ze vijf ton vandaan moet halen maar hoopt nu op hulp van de Vrienden van de Appel. Met een zaalbezetting van tachtig procent geeft het gezelschap aan geen verdere inkomsten uit publieksinkomsten te kunnen halen. Reorganiseren is zoals eerder op deze site werd vermeld geen optie. De Appel zou ook alle spelers kunnen ontslaan en uitsluitend gaan werken met gastspelers maar dan is er volgens het gezelschap geen sprake meer van Toneelgroep de Appel, ‘die bestaat bij gratie van het vaste ensemble’.

De Appel hoopt dat de vijfduizend Vrienden wederom het gezelschap een hand boven het hoofd kunnen houden. Al eerder hielpen de Vrienden met de aankoop van het Appeltheater en in 2000 kwamen zij in actie toen het gezelschap in financiële moeilijkheden verkeerde. Nu houdt De Appel op 2 september een Appelvriendenborrrel die de start moet zijn voor een grootscheepse actie om De Appel te behouden.

Foto: De Appel – Herakles door Leo van Velzen