De vorige week vrijdag overleden Lia Merhottein was haar hele leven dienstbaar aan de kunst en cultuur. In de Amsterdamse Stadsschouwburg was zij tientallen jaren secretaresse van de Nederlandse Comedie, het Amsterdams Toneel, het Publiekstheater en Toneelgroep Amsterdam, tot 2001. Acteur en oud-toneelleider Hans Croiset beschrijft haar als ‘de steun en toeverlaat van regisseurs, acteurs en alle anderen die bij het ingewikkelde toneelbedrijf werken’.

Merhotteins liefde voor toneel ontstond in haar geboortestad Den Haag, waar ze al jong de Haagse Comedie bezocht. Ze studeerde Frans en was actief in de Alliance Française. Ze vond haar bestemming in Amsterdam bij de Stadsschouwburg. Daar groeide ze uit tot het geheugen en het geweten van de Stadsschouwburg. Merhottein was indertijd de eerste die bij Aktie Tomaat in de gaten had dat er valse toegangsbewijzen voor de schouwburg in omloop waren.

Merhottein ontving voor haar werk verschillende onderscheidingen. Zij was Lid in de Orde van Oranje Nassau,Chevalier dans l’orde des palmes academicus, en drager van de Medaille en bronze de la ville de Paris.

Na haar pensionering in 2001 werd Merhottein ziek. Ze bleek parkinsonisme MSA (multisysteematrofie) te hebben, een ernstige variant van Parkinson. Desondanks bleef ze voorstellingen bezoeken; toen ze niet meer kon lopen, zorgde haar partner Poek Bary ervoor dat zij in haar rolstoel voorstellingen kon bijwonen.

Lia Merhottein overleed op 4 december, zij is 73 jaar geworden.