Choreografenduo Paul Lightfoot en Sol León treedt eind 2020 volledig uit dienst bij het Nederlands Dans Theater (NDT). Dat meldt het gezelschap op zijn website. In december 2018 kondigde Lightfoot al aan terug te treden als artistiek directeur. Het duo was toen nog van plan aan te blijven als artistiek adviseur en huischoreograaf.

Op 15 augustus gaat de Canadese Emily Molnar aan de slag als nieuwe artistiek directeur van het NDT. Tijdens het wervingsproces voor die functie heeft de Raad van Toezicht volgens het gezelschap besloten de functie van huischoreograaf te laten vervallen. Paul Lightfoot vertrekt op 1 december en Sol León op 1 oktober 2020. Ze laten weten de verandering te ‘accepteren en respecteren’.

Sinds 1985 is Lightfoot (1966, Kingsley, Engeland) al aan het NDT verbonden; eerst als danser bij NDT 2 en vervolgens tot 2008 bij NDT 1. Tijdens zijn danscarrière begon Lightfoot te choreograferen samen met de Spaanse Sol León. Het choreografenpaar werkt samen sinds 1989 en creëerde sindsdien ruim vijftig choreografieën voor het gezelschap. In 2002 werden León en Lightfoot benoemd tot huischoreografen van NDT. In september 2011 werd Lightfoot benoemd tot artistiek directeur.

Foto: Rahi Rezvani